Високи казни и опасност од разделување на компаниите ги очекуваат техничките компании кои нема да ги исполнат законските обврски во Европа. Ова се последиците на двата нови закони кои ќе бидат донесени во иднина. Повисоките казни ќе бидат од 6 до 10 отсто од заработката на компанијата во Европа. Компаниите кои ќе продолжат да го […]

Прочитај повеќе

На почетокот на следната година Европскиот парламент ќе гласа да го направи првиот исчекор за крај на геоблокирањето во Европа. Станува збор за симболичен потег, кој ќе се однесува единствено на онлајн купувањето и со низа прашања кои ќе треба дополнително да се одговорат. Сепак, новиот закон ќе овозможи жителите на Унијата да купат некој […]

Прочитај повеќе

Ако мора, Европската комисија е подготвена и самостојно да го промени начинот на кој се даночат дигиталните компании. Сепак, претставниците на комисијата се надеваат дека во одлуката ќе им се приклучи и останатите побогати држави, јави Reuters. Европската комисија ќе се обиде да пронајде решение за даночење на мултинационалните компании кои својата заработка ја остваруваат […]

Прочитај повеќе

Европскиот парламент, Европскиот совет и Европската комисија ја поддржаа идејата за поставување на јавен бесплатен WiFi. Целта на иницијативата е да се постават хотспоти од кои граѓаните ќе имаат бесплатен пристап до интернет. Јавните локации како паркови, плоштади, болници до 2020 ќе имаат бежичен интернет. „Секое европско село и секој град ќе имаат бежичен интернет […]

Прочитај повеќе

Европската Унија ќе им нареди на дигиталните платформи како Netflix да вклучат повеќе европска содржина. Платформата не само што ќе мора да обезбеди 20 отсто европска содржина, туку и ќе мора да инвестира во нејзиното создавање. „Сакаме онлајн платформите за креирање на аудиовизуелна содржина да бидат двигател во дигиталната економија“, вели Ендрус Ансип, заменик претседател […]

Прочитај повеќе

Државите членки на Европската Унија се договорија на задоволство на Европјаните. Предлогот предвидува дека државните граници повеќе нема да бидат пречка за дигиталните содржини во Европа. Освен за Netflix услугата важи и за останатите слични сервиси како, Sky TV Now, ProSiebenSat, MaxDome… кои ќе им дозволат на корисниците да имаат пристап до иста соджина без […]

Прочитај повеќе

Целта ни е да креираме единствен дигитален пазар, поголема онлајн доверба и брз интернет за сите, вели еврокомесарката за информатичка технологија Нели Крус во интервју за Silicon Republic, коментирајќи ја европската Дигитална Агенда која доколку Македонија стане ЕУ кандидат (и член) ќе мора да ја следи. „Ние ги зацртавме процесите кои креираат единствен дигитален пазар, […]

Прочитај повеќе