eBay има имплементирано одлични функции и категории за текстуално пребарување, но понекогаш не можете да го најдете саканиот производ така што ќе го напишете во полето, а и не сакате да губите премногу време низ категориите. еBay го разбира ова, и токму поради тоа има имплементирано функција која се вика Image Search, а ви дозволува […]

Прочитај повеќе

Дали знaете кој е најпопуларен сервис за плаќање на Интернет? Најверојатно насловот ги издаде и секако дека тоа е PayPal. Ова е приказаната на PayPal, Ebay и сервисите пред нив, кои го овозможија напредокот нa онлајн трговијата.

Прочитај повеќе

По 15 години соработка eBay ќе го промени PayPal како главна платежна функционалност. Ова е оставено за 2020 година, а продавницата веќе работи со компанијата Adyen од Amsterdam на замена на PayPal. Иако компанијата ја највува 2020 година како финална за ставање крај на плаќањето со PayPal, уште од оваа година ќе започнат да префрлаат […]

Прочитај повеќе

Разводот доаѓа очекувано. Компаниите уште во ланскиот септември најавија дека ќе се делат во два посебни ентитета, што сега беше проследено и со официјално известување. Онлајн продавницата и сервисот за плаќање стануваат две одделени компании, и сега PayPal по втор пат ќе биде тргуван на берзата откако беше стартуван пред 17 години. Компаниите велат дека […]

Прочитај повеќе

Купен за 1,5 милијарди долари пред дванаесет години, PayPal ќе остане во сопственост на eBay. Но, oд 2015-та година ќе биде одвоена компанија со која ќе се тргува на берзата. Идејата, според eBay, е да „се капитализира на можностите за раст на двете компании во се побрзо растечкиот свет на трговија и финансиски услуги, и […]

Прочитај повеќе

Сајбер напад од пред три месеци ги натера eBay да ги повика сите 145 милиони клиенти да ги променат своите кориснички податоци. Компанијата објаснува дека финансиските податоците се безбедни, но во сајбер нападот се компромитирани криптираните лозинки и нефинансиските податоци. Нападот се случил кон крајот на февруари или почетокот на март, а во украдените податоци […]

Прочитај повеќе

Еbay не верува дека треба да фрлаат пари на реклами во мобилни апликации. Според онлајн пазарот, рекламите го одвлекуваат вниманието на корисниците кои наместо на нив, треба да се фокусират на самата апликација. Претходно годинава, Ebay започна да тестира реклами внатре во iPhone апликација, но откри дека тие го пренатрупуваат малиот екран, одвлекувајќи го вниманието […]

Прочитај повеќе


За жал на eBay веќе нема да се продава „магија за претварање во врколак“. Онлајн продавницата ги забрани сите продажби на предвидувања, магии, гатање, тарот карти, вуду кукли и духови од лампа. „Сакаме корисниците да имаат добро искуство на eBay, и затоа често ги прегледуваме категориите и ги подобруваме полисите за да го обезбедиме најдобро […]

Прочитај повеќе

Компанијата вели дека очекува eBay и PayPal mobile оваа година да забележат трансакции од по 10 милијарди долари, што е повеќе од двојно зголемување споредено со 2011-та година кога eBay забележа мобилни трансакции од 5 милијари долари, а PayPal mobile од околу 4 милијарди долари. „Женска ташна се продава на eBay mobile секои 30 секунди. […]

Прочитај повеќе

Од стартувањето во 2003-та Skype промени три сопственика, првин беше купен од eBay во 2005 година, за во 2007-ма eBay да каже дека го „прецениле“ Skype и да го предаде на Silver Lake инвеститорска група за во 2011-та да < се продаде на Microsoft за неверојатни a href="http://it.com.mk/24/microsoft-go-kupuva-skype-za-8-milijardi-dolari/" target="_Blank">8.5 милијарди долари.

Прочитај повеќе

Facebook вреди повеќе од Ebay и е трет најголем интернет бизнис по Amazon и Google во САД, вели Bloomberg. Оваа проценка е направена според SecondMarket, онлајн пазар за тргување на акции од приватни компании, Facebook вреди неверојатни 41 милијарда долари. Единствено пред Facebook се Amazon кои вредат 74.4 милијарди долари, и се разбира Google кој вреди 192.9 милијарди долари.

Прочитај повеќе