Мобилните уреди наскоро ќе може да се користат за идентификација на граѓаните. Ова ќе овозможи лицата кои ќе потпишуваат договори да не мора да бидат физички присутни на локациите на кои се потпишуваат договорите, наместо тоа, ќе можат да го докажат својот идентитет со камерата на паметните телефони. Телефоните како доказ за идентитет ќе може […]

Прочитај повеќе

Малата Естонија има околу 1.3 милиони жители, но кога дигиталните услуги и примена на информатичката технологија се во прашање, оваа земја е еден од лидерите во Европа и во светот. Балтичката држава е лидер кога е во прашање е-жителството, е-банкарството, но и куп други е-услуги… Пред десетина години Естонија беше најпрепознатлива по платформата за разговор […]

Прочитај повеќе

Бугарскиот парламент е во последна фаза на носење на закон со кој ќе се оформи државна „библиотека“ за софтвер развиен од или за владата. Складиштето ќе биде опслужувано од нова е-владина агенција. Предлог законот е пред пратениците, и се очекува да биде донесен во мај. Според предлогот, кога јавната администрација работи на нов софтвер, или […]

Прочитај повеќе

Беа претставени четири нови апликации кои се изработени со отворените податоци достапни од државните институции. Во организација на фондацијата Метаморфозис беше стартуван конкурс за проекти со отворени податоци од кој се издвоени четири иновативни апликации од граѓански организации кои овозможуваат поедноставен увид во некои владини сервиси и институции. „Отворените податоци имаат директно влијание на одлуките […]

Прочитај повеќе

Единствениот национален регистар на прописи доби нов редизајн на сајтот со нови додадени услуго. Проектот е плод на соработка помеѓу Министерот за информатичко општество и USAID, а ова е втора негова надградба откако е воведена е-услугата во 2009 година. Новата надградба е во насока за зголемување на практичноста при користењето на сајтот, но и поголемо […]

Прочитај повеќе

Aко новите технологии овозможуваат полесна комуникација со граѓаните, тогаш македонските власти и нивните .gov сервиси се уште не го разбрале концептот на Вебот. Всушност, истражување на Метаморфозис открива дека сепак има некој труд од страна на властите за отворен разговор со граѓаните, но како да се плашат од јавното мислење и експерименти, па комуникацијата ја […]

Прочитај повеќе

Приватните компании треба да ги искористат отворените податоци за да креираат мобилни и веб апликации во служба на граѓаните, вели ИТ министерот Иво Ивановски на конференцијата за е-Влада. Отворените сурови податоци ќе бидат објавувани од пет институции, и ќе им бидат достапни на компаниите 24 часа дневно во дигитална форма. Компаниите ќе можат да профитираат […]

Прочитај повеќе

GitHub, кој претставува заедница на програмери кои ги споделуваат кодовите, пријавуваат грешки и им помагаат при развојот на софтверот, ги повикува владите и нивните институции да се приклучат во програмата GitHub and Government. Оваа програма сака да ги натера владите да се поврзат меѓу себе, да ги споделат своите начини на работа и да разменат […]

Прочитај повеќе

Е-Потсетник е сервис кој преку СМС пораки и електронска пошта ќе ги известува граѓаните кога наближува рокот на важење на некој документ, кога некој документ е подготвен или се воведуваат нови услуги. Засега услуги нудат неколку министерства и институции. Министерството за економија ќе ги потсети корисниците кога истекува лиценцата за продажба на алкохолни пијалоци, решение […]

Прочитај повеќе

Скоро половината од европејците, 46 отсто, користат онлајн услуги за да побараат работа, поднесат документи за данок, регистрираат новородено дете, да се пријават за пасош и куп други административни услуги, за кои поинаку би морале да отидат на шалтер. Најновиот извештај од Европската Унија со кој се анкетираа 28.000 граѓани од 32 земји, вели дека […]

Прочитај повеќе

Првиот Ден за отворена влада во Македонија ќе се организира на 21 март, 2012 година во Holiday Inn, сала Milenium II од страна на Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА), Светска банка и УНДП. На конференцијата се поканети сите заинтересирани кои сакаат да земат учество и придонес кон нацрт верзијата на Акцискиот план за […]

Прочитај повеќе

Граѓаните ќе бидат посигурни доколку можат да проверат дали луѓето кои ги избраа ги информираат за тоа што работат и како работат. Ова е реченица од говорот „

Прочитај повеќе