Google го заменува Android Pay со Google Pay. Под новиот сервис ќе бидат достапни сите различни начини на исплата кои им се достапни на корисниците на Android Pay, пишува TechCrunch. Една од причините за промените е и желбата на Google да го направи еднакво искуството на Chrome и на телефоните во продавниците. Заедно со ребрендирањето […]

Прочитај повеќе

Електронската трговија претставува мотор за подобрување на економската состојба на една земја и придонесува кон зголемување на ефикасноста и намалување на невработеноста. Во Македонија до сега не постоеше официјално тело чиј домен е токму е-трговијата и нејзинот развој. Официјално, оваа година започнува со работа првата македонска асоцијација за е-трговија. Grouper заедно со Бизнис Конфедерација на […]

Прочитај повеќе

По 15 години соработка eBay ќе го промени PayPal како главна платежна функционалност. Ова е оставено за 2020 година, а продавницата веќе работи со компанијата Adyen од Amsterdam на замена на PayPal. Иако компанијата ја највува 2020 година како финална за ставање крај на плаќањето со PayPal, уште од оваа година ќе започнат да префрлаат […]

Прочитај повеќе

Кина е една од најиновативните држави во последните десетина година. Куп компании работат на е-трговијата, па порастот од онлајн трговијата е 2 пати поголем отколку во САД. Интересно, Кина го прескокна десктоп шопингот и започна директно со паметни телефони. Погледнте го TED говорот на Ангела Вонг за да дознаете како Кинезите ги користат онлајн трговијата […]

Прочитај повеќе

Icebox е екстензија за Google Chrome која може да ви го спаси новчаникот во периодот кој доаѓа. Почнуваќи со викендот кој измина, започнува периодот на новогодишни пропусти. Поради бројките 20% или 30 % поевтино, често купуваме производи кои и не ни се баш потребни. Токму ова е идејата зад Iceblock. Екстензијата ги менува „buy“ копчињата […]

Прочитај повеќе

(Овој текст е дел од серијалот на IT.mk кој има за цел да ги промовира локалните компании кои се присутни на сервисот ИТ Индекс) ПРОФИЛ 1. Датум кога официјално започнавте со работа: 22 Јануари 2011 година. 2. Од кого е основана компанијата? Grouper е основан од три ко-сопственици: Нина Ангеловска, Мартин Китановски и Александар Симоновски. […]

Прочитај повеќе

Alphabet (порано Google)  продолжува да додава партнери за Google Express. Најнов член на тимот е Target, коj се приклучи на партнерството кое бара начин да му конкурира на Амазон. На крајот на август сличен договор со Google потпиша и Walmart. Двете компании ќе го користат Google Express за да ги продаваат своите производи. Home Depot […]

Прочитај повеќе


Купувањето и доставата на производите до дома не е новитет. Дури постојат и куп сервиси кои доставуваат производи од продавници. Еден од најпопуларните стартапи Uber, заедно со куп продавници има заеднички сервис за достава на храна до дома. Сепак кај нас ова не е воспоставена пракса, а Reptilmarketi се едни од ретките кои на своите купувачи […]

Прочитај повеќе

Онлајн купувањето и продажбата е клучно за идниот развој на стартапите и компаниите. Електронската трговија е дел од плановите на Европската Унија, но и  новата Влада разгледува можност за развој на е-трговијата. Kuper.mk е понов сајт за онлајн продажба, креиран благодарение на eнтузијазмот на Сретен Давидов и Ѓорги Манев. Kuper.mk е платформа / продавница за […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Нина Ангеловска, ко-основач на најпознатиот сајт за е-трговија во Македонија, Grouper.mk, a која од неодамна е и доктор на науки на Економскиот факултет во Скопје.) Раст на вредноста на остварени трансакции преку персонален комјутер, но само 19,3% од 72% интернет корисници нарачале/купиле стоки или услуги на интернет во 2015 година. […]

Прочитај повеќе

Онлајн продажбата постави нов рекорд на Black Friday и Cyber Monday.  Онлајн продавниците продадоа стока во вредност од 3.34 милијарди американски долари, а 1.2 милијарди доаѓаат од мобилни платформи. И онлајн и мобилните платформи забележуваат значителено зголемување во однос на минатата година. Споредбено со минатата година онлајн продажбата е 21.6 отсто повисока, а од мобилните […]

Прочитај повеќе