Гејмингот полека станува сериозен е-спорт. Можеби е прерано да се размислува да биде додаден во Олимпијадата, но турнирите за League of Legends, Dota 2, Starcraft имаат се поголема гледаност, а наградните фондови на некои од нив се до 2,9 милиони долари. Сите финалиња речиси без исклучок се играаат пред преполни „трибини“ на кој има и […]

Прочитај повеќе

Тим од шведски гејмери ја освои најголемата награда што досега е доделена на гејминг турнир. Alliance го победи украинскиот тим и претходен шампион, Na’Vi, на Dota 2 турнирот во Сиетл. Tурнирот International 3 беше гледан од 1.700 гледачи во салата и над 1 милион гледачи на онлајн стримoви. Првото место им донесе на Alliance oколу […]

Прочитај повеќе

Владата на САД ги препозна професионалните играчи на League of Legends како спортисти. Најголемата предност од ова признание е што во иднина турнирите кои се одржуваат во САД ќе бидат далеку полесни за организација, бидејќи, како професионални спортисти, интернационалните играчи ќе добиваат визи далеку полесно отколку сега, пишува Gamespot. Ова признание е клучно за развојот […]

Прочитај повеќе

Во соработка со Youtube, Activision за прв пат, ќе овозможи стримање во живо на партиите т.е. на натпреварувањата на играчите на новото продолжение на Call of Duty серијалот, Black Ops II, кое ќе излезе на 13 ноември во САД. Стримот ќе биде од Xbox и PlayStation, а за жал барем засега нема најава дека ќе има стримање […]

Прочитај повеќе

Тимот ENTITY на регионалниот турнир во Counter Strike KODE5 во Србија го освоија првото место, со што се квалификуваа за големото финале на ова натпреварување кое ќе се одржи во Моска на 9-10 Мај. Следи интервјуто со тимот на ENTITY, или Александар Киселинов (helius), Јован Каланоски (KaLaN), Ангел Грозданоски (eRRor), Ѓоко Лабоски (aIm1ghty) и Алтај […]

Прочитај повеќе

Денеска гејминг индустријата прави профит поголем од тој на музичката и филмската индустрија заедно. Видео игрите се појавија и на мобилните, најуспешните iPhone апликации се видео игри. Просечната старост на гејмерите е од 25-30 години. Неодамна и ЕУ ги одобри игрите како добро нешто за децата за да развиваат вештини и креативно размислување.

Прочитај повеќе

Во тек се два големи настани за гејмерската заедница во светот. Првиот е BlizzCon 2008, настан кој го организира Blizzard каде се промовираат нивните игри како Diablo III, WoW, Starcraft II. Вториот е Tokio game show 2008 саемот. Додатно на тие настани е и веста дека во наредниве месеци ќе се промовира и друштвената мрежа WorldGaming.com, слична на Facebook и MySpace, но за гејмери кои ќе имаат шанса да се натпреваруваат на разни платформи за пари.

Прочитај повеќе