Денес е поисплатливо да се копаат некои од металите во депониите за електронска опрема отколку во рудници. Но, оваа не е целата приказна за депониите во Гана, за кои во својот TED говор зборува Д. К. Осео Асаре. Ова е и приказна за креирање на заедница од личности кои имаат теoретско и личности кои имаат […]

Прочитај повеќе

Што правите со телефоните од претходната генерација? Што со стариот компјутер? Дали ги рециклирате батериите? Брзиот развој на технологијата е супер, но токму оваа брзина придонесува електронскиот отпад да биде најбрзорастечки отпад во Европа. Ова е една од причините за интервјуто со Андријана Папиќ Манчева ко-основач на неформална група Од нула до нула, која се залага […]

Прочитај повеќе

Бакар, сребро и злато се дел од елементите кои се користат за производство на компјутерите. Плочите имаат бакар и сребро, а процесорот има злато. Овие метали се користат поради одличната спроводливост. Целиот процес и начините на рециклирање од куќиште до златни плочки, но и нивна подготовка за следната примена може да го разгледате во видеото.

Прочитај повеќе

Вообичаено кого размислуваме за електричен отпад најпрво ни паѓаат на памет компјутери, телефони или батерии, но овие уреди се само мал дел од вкупниот електричен отпад. Истражувањето на UN University покажува дека дури 60 отсто од електронскиот отпад се стари уреди од бања и перални, а најголеми загадувачи во 2014 година се микробранови печки, машини […]

Прочитај повеќе

Во текот на минатата година 1,7 милијарди луѓе се здобиле со нови мобилни уреди, додека 10 милиони завршиле како е-отпад и биле заменети со нови од eRecyclingCorps. eRecyclingCorps соработуваат со пет од најдобрите седум мобилни оператори во САД и на корисниците им нудат посебен попуст за новиот телефон, доколку се одлучат да се откажат од […]

Прочитај повеќе

Отпадот од електрична и електронска опрема претставува закана за животната средина. Истражувањата кои се направени во рамките на проектот „Балканска мрежа за застапување при управување со е-отпад“, со цел да се одредат количествата и состојбата со раководење на е-отпадот на Балканот, покажуваат дека и овој регион има значителен проблем со правилно раководење и заштита на […]

Прочитај повеќе

Законот за е-отпад конечно ќе го регулира справувањето со старата и отфрлена опрема од домаќинствата и индустријата. Најавен уште во август лани, сега Законот за управување со електрична и електронска опрема и отпадна електрична и електронска опрема доби и

Прочитај повеќе

Имате еден куп нефункционален и бескорисен хардвер, бујна имагинација и вишок време? Да? Тогаш време е да ја активирате вашата уметничка душа, да ја разбудите вашата креативност и да направите нешто кул, корисно и супер забавно. Вашите хардверски уметнички дела не само што ќе донесат нов дух во вашата соба/канцеларија, туку ќе послужат и како […]

Прочитај повеќе

Во тек е вториот ден од меѓународната конференција е-Општество со тема „ИКТ и животната средина: Приказна за отпадот“, организирана од фондацијата Метаморфозис, и поддржана од Европската унија како дел од проектот „Балканска мрежа за застапување при управување со е-отпад“. Вториот ден е посветен на работилниците за „зелена“ канцеларија и креативна реупотреба на е-отпад, додека првиот […]

Прочитај повеќе

На 23-24 ноември во Холидеј Ин во Скопје се одржува е-Општество. Меѓународната конференција организирана од фондацијата Метаморфозис се одржува по седми пат, а овојпат темата ќе биде „ИКТ и животната средина: Приказна за отпадот“. Конференцијата е поделена на два дела: првиот ден се одржуваат предавањата и дискусијата за предизвиците и најдобрите практики за справување со […]

Прочитај повеќе

Со напредокот на технологијата, особено хардверот, секој од нас има голем број на дискети кои повеќе не ги користи. Затоа ви претставуваме кратко видео со инструкции за како да изработите кутија за моливи од дискети. Видеото е најава за креативната работилница за реупотреба на е-отпад, во рамките на конференцијата е-Општество.мк. Несоодветно фрлените електронски уреди и […]

Прочитај повеќе

Владата го одобри, и сега е ред на Собранието да го прифати Предлог-Законот за управување со отпадна електрична и електронска опрема, односно оваа регулатива ќе треба да се справи со е-отпадот, со старите и неупотребливи компјутери, телевизори, шпорети… Според проценките на Министерството за животна средина, во 2009-та се генерирани околу 12.000 тони отпад од електрична […]

Прочитај повеќе