Оваа недела Министерството за правда ја претстави новата дигитална услуга, со која граѓаните ќе можат онлајн да побараат и да извадат документ за неосудуваност. Оваа потврда на граѓаните им е потребна за вработување на некои специфични позиции, за огласи, за кандидатура за избори и слично. Досега единствениот начин да се извади вакво нешто беше со […]

Прочитај повеќе

Веројатно податокот дека дигитализацијата во Македонија е под европското ниво не е изненадување. Најавите за е-влада сме ги слушнале и пред десетина години, но проектот е далеку од реализација. Граѓаните на Македонија за речиси сè мора физички да одат до институциите. За повеќе погледнете го видеото на Види Вака.

Прочитај повеќе

„Слобода и приватност на Интернет“ е темата на единаесеттата меѓународна конференција е-Општество.мк, која е закажана за 10 декември во Holiday Inn, Скопје. Дел од темите кои ќе бидат опфатени оваа година на конференцијата се човековите права како основа на современото општество; приватност на Интернет; слобода на изразување; најдобрите практики во едукацијата за човекови права; алатки […]

Прочитај повеќе

E-Engagement го најави последниот настан кој треба да ја зaокружи нивната активност за 2015 година. Конференцијата ќе се одржи на 12 декември, а на неа ќе се обратат повеќе говорници во Telekom Innovation Center. Конференцијата е поделена во четири тематски дела: е-Гужва, е-Бизнис, е-Опкружување и е-Одговорно општество. Посетителите ќе можат да проследат четиринаесет говори oд […]

Прочитај повеќе

Малата Естонија, која со 1.3 милиони жители е најверојатна најуспешната држава во Европа кога е во прашање јавни е-услуги, отвори апликации за „виртуелно државјанство“. Со апликациите луѓето кои не се државјани на Естонија можат да се пријават за ова прво-во-светот „виртуелно државјанство“ со кое ќе добијат пристап до електронските услуги кои ги нуди земјата. Услугата […]

Прочитај повеќе

Што е говор на омраза? Ова прашање беше постојано одговарано на меѓународната конференција е-Општество 2014, бидејќи сите говорници кои се имаат соочено со овој проблем, сфаќаат дека проблемот е што граѓаните не можат да ja препознаат оваа штетна форма на комуникација. Едукацијата, велат тие, е од најголема важност ако сакаме да ставиме крај на говорот […]

Прочитај повеќе

Слобода на изразување, говор на омраза и приватност во дигиталниот свет се тема на десетата меѓународна конференција е-Општество.мк, која е закажана за 11 декември во Скопје. Овие теми се клучни за денешницата бидејќи се почесто веруваме дека онлајн не важат правилата за однесување кои важат и во офлајн светот. Посебно говорот на омраза е нешто […]

Прочитај повеќе

е-Општество: Млади и медиуми е дводневна конференција која ги истражува медиумите од младинска перспектива, медиумите под водство на млади, медиумската писменост, квалитетот на информации, активизмот на дигиталните медиуми, музиката и движењата. Конференцијата е организирана од Метаморфозис и Младинскиот образовен форум (МОФ), и со поддржка на сервисот VoZivo.mk е достапна преку стрим во живо онлајн. [youtube]Wu_f3bgvJnk[/youtube]

Прочитај повеќе

Во тек е вториот ден од меѓународната конференција е-Општество со тема „ИКТ и животната средина: Приказна за отпадот“, организирана од фондацијата Метаморфозис, и поддржана од Европската унија како дел од проектот „Балканска мрежа за застапување при управување со е-отпад“. Вториот ден е посветен на работилниците за „зелена“ канцеларија и креативна реупотреба на е-отпад, додека првиот […]

Прочитај повеќе

На 23-24 ноември во Холидеј Ин во Скопје се одржува е-Општество. Меѓународната конференција организирана од фондацијата Метаморфозис се одржува по седми пат, а овојпат темата ќе биде „ИКТ и животната средина: Приказна за отпадот“. Конференцијата е поделена на два дела: првиот ден се одржуваат предавањата и дискусијата за предизвиците и најдобрите практики за справување со […]

Прочитај повеќе

Како да се искористат е-Влада сервисите за поефикасно и потранспарентно општество? Ова е проблемот со кој се соочуваме и кој е темата на конференцијата E-Society 2010 организирана од фондацијата Метаморфозис и USAID. Презентациите и видеото од конференцијата ќе бидат објавени на официјалниот сајт, а дополнително објавена е и книга „Oснови и развој на е-влада“.

Прочитај повеќе

Според македонскиот претседател Иванов инвестирањето во информатичките технологии и нивно интегрирање во секојдневието ќе овозможи демократско и инклузивно општество.

Прочитај повеќе