За сите оние кои имаат слободно време и не сакаат ништо повеќе отколку да го пополнат со добра македонска книга, ви препорачуваме да го проверите веб сајтот и апликацијата Македоника. По кратката регистрација, добивате пристап до огромна библиотека од е-книги. Книгите се на македонски јазик и топло се препорачуваат и на учениците и на возрасните […]

Прочитај повеќе

Интересот за дигитални книги и нивното изнајмување од библиотеките во периодот на пандемија порасна 52 отсто. Ова иако е одлично бидејќи до корисниците наеднаш на притисок на копче се илјадници книги сепак е проблем. Трендот на зголемување на интересот на е-книгите е само забрзан од пандемијата. Истражување направено во 400 библиотеки во САД и Канада […]

Прочитај повеќе

Месецов излегоа бројни книги од најразлични жанрови. Не сакајќи да судиме книги по нивните корици, решивме да ги засукаме ракавите и да го извлечеме најдоброто од најдоброто. Ова се дел од најновите книги за кои искрено се надевам дека ќе им пружите шанса! The Turn of the Key – психолошки трилер, Рут Вер, 8 август […]

Прочитај повеќе

Во пресрет на продолжениот викенд, имаме повеќе од солиден избор од книги. Во случај да не сте преголеми фанови на научно фантастичниот жанр и на десетте најнови книги, за кои можете да прочитате тука и тука, тогаш портите на фантазиските светови се целосно отворени, а ова се петте книги кои најмногу нè импресионираа во последните […]

Прочитај повеќе

И, еве нè на крајот од месецот јули. Се надеваме ви се допаднаа нашите избори за научно фантастични книги од првата половина на месецот јули и спремни сте да видите какви дела се провлекоа низ овие денови. The Last Astronaut, од Дејвид Велингтон, 23 јули Научно фантастичен хорор од креативната имагинација на Дејвид Велигтон. Во […]

Прочитај повеќе

Calibre е одамна докажано парче софтвер за љубителите на пишаниот збор, но во дигитална форма. Благодарение на оваа алатка лесно можете да се справите со бројните формати на електронски книги, уредно да ги поставите од една појдовна точка и да ги читате во пријатна околина преку вградениот читач. Најдоброто од сево ова е и тоа што […]

Прочитај повеќе

Amazon најави дека започнува со нова програма, со која ќе се обиде да ги направи дигиталните книги достапни насекаде во светот. Дел од плановите се овие е-читачи е да бидат достапни во државите во развој, во кои често недостатокот на библиотеки е вистински предизвик. „Наша визија е секоја книга да им биде достапна на нашите […]

Прочитај повеќе

Стартапот зад сервисот Oyster, апликацијата која беше нарекувана Netflix за книги, по две години за жал повеќе не постои. Од компанијата сè уште веруваат дека паметните телефони ќе ги заменат книгите барем за следната декада, а нивната мисија останува да ги спојат читателите и новните омилени книги, но ова ќе мора да го прават од […]

Прочитај повеќе

Европската комисија одлучи дека е-кингите не се во иста категорија со книгите од хартија и поради тоа не можат да побараат изедначување на данокот за дигиталните и хартиените изданија. Оваа контраверзна одлука е поради тоа што Комисијата гледа на е-книгите како на услуга, а не како на стока за продажба, бидеќи за нивно читање е […]

Прочитај повеќе

Доколку се задржат сегашните трендови во 2018 година, заработката од е-книгите конечно ќе ја надмине заработката од печатените книги. Сепак во моментов во најголем дел од државите продажбата на е-книгите е помеѓу четвртина и третина од пазарот, јави New York Times. Продажбата на е-книгите е најголема во САД, каде и се очекува да ги надминат […]

Прочитај повеќе

Даглас Адамс знаеше за електронските читачи и е-книгите уште во 1993 година, далеку пред тие да бидат тренд како што се денес. Авторот на култната „Автостоперски водич низ галаксијата“ во кратка аудио порака ја објасни еволуцијата на книгите, од камени плочи, преку хартија до силициум и е-книгите. Аудио пораката е доволно инспиративна за Literally Platform […]

Прочитај повеќе

Книгите се читаат и во дигиталната ера. Но, наместо во физичка хартиена форма, тие сега се претворени во е-книги, полесно достапни за брзо читање на било кој паметен уред. Овој тренд важи во светот, и во Македонија каде е предводен од новата онлајн „книготека“ на Македоника. Целта на фондацијата е да ја потикне „нацијата да […]

Прочитај повеќе