Можеби ова и не е прeголемо изненадување, но обичните, хартиени книги се поефикасни за учење од е-книгите. Е-книгите секако ја зголемуваат достапноста до некои изданија, но ова не е секогаш во корист на учениците. Резултатите од три различни истражувања покажуваат дека кога учењето е во прашање, хартијата е поефикасна од LCD-екранот. Интересно, а и не […]

Прочитај повеќе

Calibre е одамна докажано парче софтвер за љубителите на пишаниот збор, но во дигитална форма. Благодарение на оваа алатка лесно можете да се справите со бројните формати на електронски книги, уредно да ги поставите од една појдовна точка и да ги читате во пријатна околина преку вградениот читач. Најдоброто од сево ова е и тоа што […]

Прочитај повеќе

„Многудетна“ е нова збирка поезија од Новица Наков, која прво се појави во серија дневни твитови, за потоа тие да бидат соберени во збирка и издадени од PMG Recordings. Откако беше испечатена, следниот логичен чекор за Новица, кој можеби го познавате како член на Слободен софтвер Македонија, беше да ја издаде книгата во електронска форма, […]

Прочитај повеќе

Amazon гo претстави Kindle Cloud Reader кој ќе ви овозможи да читате Kindle книги на вашиот веб прелистувач без разлика дали сте онлајн. Kindle Cloud Reader е апликација направена целосно во HTML5 за која нема потреба од никаква инсталација. Вашата библиотека ќе биде автоматски синхорнизирана со останатите Kindle апликации и уреди. Kindle Cloud Reader моментално […]

Прочитај повеќе

Кога се појави Kindle, читачот за дигитални книги на Amazon, и сличните такви уреди првото што си го помислив е зошто би некој читал книги на екран, кога може да ја има во хартиена форма со корици и мирис на права книга. Звучи логично, нели?

Прочитај повеќе