Благодарение на технологијата и паметните телефони кои се мини компјутери во џеб, банкарскиот сектор доживува иновациски бум. Можеби ова ќе биде изненадување, но банкарскиот сектор и во Македонија е еден од најагилните, кога иновациите и технологијата се во прашање. За да дознаеме какво е искуството во банкарскиот сектор во Македонија, контактиравме дел од најголемите банки […]

Прочитај повеќе

Најверојатно и самите ги забележувате новите функционалности кои се појавуваат во услугите кои ви ги нудат банките. Дали користење на телефон како замена за картичка или онлајн исплата, секторот доаѓа со куп новитети. Развојот на иновациите, како што се: инстант плаќањата, услугите за иницирање плаќања, мобилните плаќања од лице на лице и бесконтактните плаќања, го надополнија […]

Прочитај повеќе

Halkbank ја најави својата нова функционалност, повлекување на пари од банкомати без картички. Оваа функционалност ќе им биде достапна на сите корисници кои поседуваат трансакциска сметка и дебитна картичка. Секако нешто мора да се користи, па наместо картичка, корисникот сега користи телефон, поточно апликација. Со помош на апликацијата корисникот добива 10 цифрен код. Овој код […]

Прочитај повеќе

Е-банкарството во Македонија е нов концепт за сите нас бидејќи чекањето пред шалтер може да се каже дека е витален дел од општествената култура. Но, тоа се менува денес. Македонските банки се решени да нѐ воведат во една модерна ера на менаџирање на парите преку е-услуги и терминали. Нема банка во која ќе влезете, а […]

Прочитај повеќе

Безбоднoсни пропусти се присутни во 90 отсто од популарните апликации за е-банкарство, јавува IOActive. Во проверките се користени iOS уреди, што е можеби и логично со оглед на обемот кои го имаат трансакциите преку iOS кој барем засега далеку го надминуваат Android. Безбедносниот експерт и аналитичар Ариал Санчез провери дури 40 од 60 апликации за […]

Прочитај повеќе

Рутински читајќи ја нашава дневна бело-жолта штампа, на мое големо изненадување во текст на Дневник неповрзан со технологијата, ниту пак со некои сензационалистички теми околу технологијата, забележав нешто доста интересно… во некој судски процес судијата побарал од обвинетиот да му ја приложи целата одбрана од 50 листа на USB за да се забрза постапката. Oбвинетиот саркастично објавил дека во затворот немал пристап до компјутер…

Прочитај повеќе