Утринава добивме телефонски повик  и усмено барање од Дирекција за заштита на лични податоци (ДЗЛП), со најава дека по писмен пат ќе ни пристигне известување и барање од ДЗЛП за моментално отстранување на сервисот за проверка дали одреден и-мејл е на студентската листа која протече преку Машински факултет, кој е достапен на следниов линк: www.it.mk/studentleaks. Писменото барање […]

Прочитај повеќе

Од вчера на интернет циркулира база со лични податоци на 4.739 сегашни и поранешни студенти на факултетите низ Македонија. Случајот е потврден од страна на деканот на Машинскиот факултет во Скопје, од чиј и-мејл и е испратена базата, а повеќе детали може да прочитате на следниов линк. Со цел да ги разјасниме ингеренциите на Дирекцијата за […]

Прочитај повеќе

Дирекцијата за заштита на лични податци во соработка со странски експерти работи на нова законска регулатива со која ќе се овозможи инспекциски онлајн надзор. Ова го објави директорот на Дирекцијата за заштита на лични податоци, Димитар Ѓеорѓиевски, заедно со неговиот гостин, финскиот омбдусман за заштита на лични податоци, Арно Реијо. Според ДЗЛП, воведувањето на онлајн […]

Прочитај повеќе

Дирекцијата за заштита на личните податоци (ДЗЛП) најави дека ќе бара од Facebook да се избришат лажните профили на мрежата кои шират говор на омраза и верска нетрпеливост, и повикуваат на протести и насилство. Оваа реакција на ДЗЛП доаѓа по најавените протести на муслиманските верници против апсењето на осомничените, претставени како радикални исламисти, за петтократното […]

Прочитај повеќе

Интересен податок е дека Дирекцијата за заштита на личните податоци има директен контакт со службеник од Facebook посветен за проблеми со граѓаните и корисници на мрежата. Ова е потребно бидејќи скоро секој ден во последниве шест месеци Дирекцијата добива поплаки заради мрежата, но не сите се конкретни барања за превземање нешто, вели Елена Стојановска од ДЗЛП.

Прочитај повеќе

Македонските власти поднеле помалку од 10 барања за да се тргне од сервисите на Google. Скоро сите реакции се од Дирекцијата за заштита на лични податоци, додека „најпопуларните“ содржини на YouTube исполнети со радикален говор на омраза и повик за убиства и криминал остануваат достапни за јавно и кретивно дебатирање. За тие видеа Оделот за компјутерски криминал на МВР не е заинтересиран велејќи „треба прво да се пријават“.

Прочитај повеќе