Дали работата на професионални новинари поддржана од илјадници волонтери може да ги победи лажните вести? Одговор на ова прашање ќе добиеме наскоро, бидејќи токму ова е планот на Џими Велс за Wikitribune. Целта е Wikitribune да биде потполно неутрален и со точни податоци. За да може воопшто ова да се оствари, повторно ќе биде потребна […]

Прочитај повеќе

Џими Велс, основачот на онлајн енциклопедијата Wikipedia, е против одлуката на Европската Унија која бара од Google да ги заборави корисниците. Google неодамна додаде веб формулар со кој корисниците можат да побараат да бидат заборавени од Интернет. Во првите неколку недели илјадници побараа да бидат заборавени, но контраверзноста започна откако дел од медиумите објавија дека […]

Прочитај повеќе

Интернетот не смее да толерира цензура како одговор на наводни прекршоци на авторските права, вели Џими Велс, основачот нa Wikipedia, кој започна петиција за да ја запре екстрадицијата на Ричард О’Дваер во САД. „Како граѓани мора да се избориме за нашите онлајн права.“, вели г. Велс. Ричард О’Дваер, 24-годишен студент од Шефилд, Британија е сопственик на TV Shack.net […]

Прочитај повеќе

На 18-ти јануари Wikipedia на англиски јазик ќе се приклучи на неколку популарни сајтови, меѓу кои и Reddit, и ќе се исклучи глобално за 24 часа во протест против предлог-законите Stop Online Piracy Act (SOPA) и Protect IP Act (PIPA) кои се наоѓаат на гласање пред американскиот Конгрес. Student warning!Do your homework early.Wikipedia protesting bad […]

Прочитај повеќе

Основачот на Wikipedia, Џими Велс, предложи исклучување на сајтовите како знак за протест против Stop Online Piracy Act. SOPA е предлог-закон доставен до американскиот Конгрес кој може сериозно да ја наруши интернет слободата и да се воведе цензура. На овој закон му се спротиставија скоро сите поголеми и помали ИТ компании. Г. Велс отвори дебата […]

Прочитај повеќе

Позиционирањето на сликата веднаш врз насловот на статија на Wikipedia стана вирален хит каде корисниците започнаа да се шегуваат со Џими Велс кој одеднаш стануваше Исус Христос, Бетмен, сериски убица, дури и Адолф Хитлер. Но, иако на почеток се мислеше дека Wikipedia направи грешка со сместување на сликата од банерот за донирање на левиот ќош, […]

Прочитај повеќе

Ширење на Википедија во „глобалниот Југ”, нов и поедноставен начин за уредување, избор на википедијанец на годината, кандидатура на Википедија за светско културно наследство и конечно изоставување на Џими Велс од нашите екрани при прибирањето на донации се само некои од новините кои беа најавени на Викиманија 2011 во Хаифа, Израел. И не само тоа, […]

Прочитај повеќе

По повод 10-тиот роденден на енциклопедијата, интерактивната агенција JESS3, продолжувајќи го својот серијал „Состојбата на…“, направи видео за состојбата на Wikipedia кое е презентирано од основачот на енциклопедијата Џими Велс. Видеото е за почетокот на Wikipedia, т.е. Nupedia, за достигнувањата на ециклопедијата и како трудот околу Wikipedia треба сега да се фокусира, надвор од западните земји, кон земјите во развој.

Прочитај повеќе