Државниот завод за статистика ја претстави својата мобилна апликација Макстат. Апликацијата е достапна за сите Android уреди на Google Play. Макстат на своите корисници ќе им овозможи едноставен пристап до куп статистички показатели. Дополнително со апликацијата официјалните статистички податоци ќе им бидат поедноставно достапни на сите кои се заинтересирани за бројки на одредени теми. „Макстат апликацијата […]

Прочитај повеќе

Новиот извештај на Државниот завод за статистика за користење на технологии за во деловните субјекти 2014 покрај вообичаените статистики покажува една добра и лоша вест. Добрата вест е што македонските компании се се поповрзани на Интернет. Дури 93 отсто од компаниите со над 10 вработени имаат пристап до широкопојасен интернет, а 59,3 отсто имаат пристап […]

Прочитај повеќе

Статистиката кажува дека Македонија за жал не е поврзана земја. Интернет имаат само 65,1 отсто од домаќинствата, додека другите велат дека не им треба интернет, ниту пак имаат знаење како да го користат, покажува најновиот извештај од Државниот завод за статистика. Забележан е пораст од 6,8 отсто на поврзани домаќинства споредено со 2012-та година, но […]

Прочитај повеќе

Според информациите на Државниот завод за статистика на Македонија во 2010 и 2011 година употребата на слободен софтвер бележи раст во приватниот сектор (мали, средни, големи претпријатија) и јавниот сектор (министерства, агенции, јавни претпријатија и локална самоуправа), вели Слободен софтвер Македонија. Еве го останатиот дел од нивното соопштение: Во 2010 година употребата на „бесплатен (open […]

Прочитај повеќе

Државниот завод за статистика објави дека во првите три месеци од 2012, 68,4 отсто од граѓаните користеле мобилни телефони. Најмногу телефоните ги користат граѓаните од 14-24 години, дури 77,8 отсто. Сепак само 21,6 отсто отсто од корисниците ги користат телефоните за приклучување на интернет. И тоа најчесто на WiFI 15,4 отсто, 11,5 отсто се приклучиле […]

Прочитај повеќе

Главните причини зошто 38,5 отсто од македонските граѓани никогаш не пристапиле до интернет, ниту имаат пристап дома, се бидејќи не им е потребен и не знаат да го користат, додека други велат дека цената на интернет пакетите и опремата е прескапа. Сепак најновиот извештај на Државниот завод за статистика ни покажувадека како што напредува дигиталното […]

Прочитај повеќе

Околу 87 отсто од малите и големите фирми во Македонија се поврзани на интернет, а само 32,6 отсто од нив обезбедиле мобилен интернет пристап за деловна употреба, се вели во најновото истражување „Користење на информатичко-комуникациски технологии во деловните субјекти“ на Државниот завод за статистика. Но, иако една-четвртина од фирмите им дале преносливи уред (ноутбукови, таблет […]

Прочитај повеќе

Во однос на вкупната популација, само 40 од 100 лица користат интернет, се вели во извештајот „Одржлив развој, 2011“(.pdf,6MB) на Државниот завод за статистика. Ова е мала бројка на интернет корисници за таканареченото „информатичко општество“. Сепак во последниве пет години се забележува голем раст во користењето за интернет од луѓето на возраст од 15 до […]

Прочитај повеќе

Најновиот извештај од Државниот завод за статистика покажува дека во првата четвртина од 2009 година, околу 54.1 отсто од домаќинствата користат компјутер. Од нив, 41.8 осто имаат интернет дома, а 81 отсто од нив користат широкопојасен (broadband) интернет.

Прочитај повеќе