Instagram објави дека има 500 милиони кoрисници месечно, а секој ден го користат 300 милиони посетители. Дневниот број на посетители сега е еднаков со месечниот број од 2014 година. Најголемиот број на корисници на платформата доаѓаат од Јапoнија, Германија, Франција и Индонезија, и интересно е што дури 80 отсто од корисниците се надвор од САД. […]

Прочитај повеќе

Twitter го купи британскиот стартап Magic Pony за 150 милиони долари, со објаснување дека технологијата ќе ја користат за да ги следат твитовите и видеата во живо. Magic Pony има алгоритми кои анализираат слики, што ќе бидат вградени во видео сервисите Periscope и Vine на Twitter. Еден дел од технологијата овозможува подобрување на лошиот квалитет на […]

Прочитај повеќе

Во потрага по подобар начин на рекламирање и подобра интеракција на корисниците со рекламите, Twitter ќе се обиде да ги искористи и емотиконите. Функционалноста, која е достапна глобално, ќе им овозможи на огласувачите да ги таргетираат корисниците кои користат специфичен емотикон. Идејата е да се користат емотиконите како индикатор за расположението на корисникот. „Секогаш сме […]

Прочитај повеќе

Реклами помеѓу таканаречените „приказни“ на Snapchat ќе ѝ овозможи на aпликацијата да има постојан и стабилен прилив на финансии. Платформата за споделување на слики, видео и текст крeираше API кое ќе овозможи продажба на реклами помеѓу сториите преку партнери. Snapchat и претходно имаше неколку супер идеи за монетизација на услугата, на пример, персонализираните геолокациски филтри или Snapchat-леќи. […]

Прочитај повеќе

Можеби е престрого доколу кажеме дека Facebook продолжува да се однесува како насилник, но социјалната мрежа еднаш нѐ принуди да го користиме Messenger, и сега ќе се обиде да го наметне и Moments. Најверојатно ова се најлоши вести за корисниците кои ја користат социјалната мрежа за синхронизација и бекап на своите фотографии. Пред да ги […]

Прочитај повеќе

Leaked Source објави дека дури 32 милиони профили на Twitter се продаваат на „темниот веб“. Истиот извор, кој пред некое време објави за пробиените 160 милиони профили на LinkedIn, вели дека дека постојат докази дека податоците се украдени. Но, Twitter вели дека нивните системи не биле хакнати. Демант исто така доаѓа од страна на директорот […]

Прочитај повеќе

Доколку имате профили на MySpace или Tumblr на кои долго време не сте им ги промениле лозинките, сега е време да го направите тоа. Податоците од стотици милиони корисници се на продажба, а според Motherboard се работи за вистински, веродостојни податоци. Имејл адреси, лозинки и адреси од 360 милиони MySpace профили се дел од листата. […]

Прочитај повеќе

Facebook, Twitter, Microsoft и YouTube се согласија со барањата на Европската унија, во рок од 24 часа да го отстранат говорот на омраза од своите платформи. „Неодамнешните терористички нaпади нѐ потсетија дека мораме итно да го решиме проблемот со говорот на омраза на Интернет. За жал, социјалните мрежи се една од алатките кои терористите ги […]

Прочитај повеќе

Иран официјално побара од социјалните медиуми да ги префрлат личните податоци на Иранците на територијата на Иран. Изговорот на властите кои се често критикувани за ограничувања на правото на говор, е дека ова ќе овозможи правата на приватност и безбедноста да бидат уредени според нивните закони, пренесе Reuters. „Надворешните компании за комуникација кои се активни […]

Прочитај повеќе

Сервисот за онлајн продажба на мало, Everlane, се реши да побара нови членови на тимот преку популарната чет апликација Snapchat. Компанијата вели за Тime дека аплицирањето за работа преку Snapchat е „најдобриот начин за вработување во 2016 година”. Наместо објавување секојдневни снапови на Snapchat, Everlane бара од апликантите да објават едно видео до 60-90 секунди […]

Прочитај повеќе

Twitter најави дека наскоро ќе го зголеми бројот на знаците, но на креативен начин. Наместо отстранување на лимитот од 140 знаци, Twitter нема да ги брои имињата споменати во твитовите, прикачените гифови, сликите и видеата. Со ова друштвената мрежа на своите корисници ќе им овозможи повеќе простор за искажување. Ова не се единствените промени кои […]

Прочитај повеќе

Skopje SnapUP! ќе биде прв собир на локалните корисници на Snapchat. Популарната апликација за пораки што исчезнуваат има 100 милиони корисници дневно, и некои од нив се од Македонија. „Дознајте зошто сите зборуваат за Снепчет и зошто има повеќе од 10 милијарди прегледи дневно!“, велат Митко Цабевски, Ева Пиперевска и Јован Димитров, кои го организираат […]

Прочитај повеќе