Друштвените мрежи се направени за повеќе време со пријателите. Сепак, друштвените мрежи и разговорите на текст платформите не можат да бидат замена за комуникацијата во живо. Видеото не е ново, но најголем дел од констатациите сè уште се актуелни.

Прочитај повеќе

„Луѓето се обидуваат да ги задржат и да ги докажат своите убедувања на социјалните мрежи. Но, посебна приказна се троловите. Овие митски суштества што се преселија од темните пештери на Норвешка во темните ќошиња на интернетот, имаат единствена цел по секоја цена да се спротивставуваат, преправајќи се дека си ги штитат верувањата….“

Прочитај повеќе

Snap ќе се обиде да промени многу работи. Откако неодамна ги презентираа очилата за Snap, сега најавуваат дека уредот ќе се продава во автомат Snapbot. Автоматите ќе се поместуваат, а кога ќе бидат во близина корисниците ќе го видат геофилтерот „Spectacles“, ќе знаат дека автоматот е во близина. Интересно е што ова е многу слично […]

Прочитај повеќе

SoMo Borac наградите беа стартувани пред четири години со цел да ги препознаат најдобрите дигитални проекти од целиот регион. Со бесплатни пријави, регионално жири составено од професионалци од целиот Балкан, вклучувајќи ја и Македонија, SoМo Borac е интересен настан преку кој дигиталните агенции од регионот ја добиваат својата афирмација, на минатогодишните награди го добивме и првиот македонски финалист на SoMo – New […]

Прочитај повеќе

Дали сте посакале да работите за себе, да патувате низ светот и да ја имате можноста да правите пари и сè тоа од дланката на вашата рака!? Сега можете! Сфатете го како спој на Facebook, Instagram и Freelancer. Новата платформа ezyShot пред некое време го лансираше својот нов елегантен дизајн и врвни функции кои сигурно ќе го […]

Прочитај повеќе

(Овој текст е првично објавен на Сервисот за проверка на факти од медиумите. Реобјавен е со дозвола и под CC BY-ND 2.5 MK лиценца) Ако блогерите беа нова револуција на слободната мисла, сега тие повторно го креираат своето место, влегувајќи како релативно стандардни колумнисти во мејнстрим-медиумите. Овој премин се совпаѓа со новите социјални движења кај […]

Прочитај повеќе

Facebook и YouTube ги предводат друштвените медиуми како главен извор на информации, вели Pew Research Center во интересна анализа за како новите медиуми ги променуваат вестите – од начинот на како ги конзумираме до вклучување во публиката во дистрибуција на информацијата. Како што традиционалните медиуми преминуваат во дигитални, така друштвените медиуми стануваат се позначаен фактор […]

Прочитај повеќе

Instagram најавува дека наскоро ќе воведе реклами, ако сé оди според планот популарниот сервис за споделување фотографии ќе ги добие првите реклами уште на почетокот од следната година, објави Емили Вајт за Wall Street Journal. „Сакаме да  заработиме на долг рок, но чувстваме притисок тоа да биде веднаш“, изјавува Емили Вајт. Се чини дека изјавата […]

Прочитај повеќе

<Надополнето>Според информациите кои излегоа, Washington Post плати 12 милиони долари за целиот тим на Digg, додека LinkedIn одвои 4 милиони долари за 15 различни патенти на Digg, вклучувајќи го „кликни на копчето за да гласаш“. Додека пак, веќе споменатата сума oд 500.000 долари е за откупувањето на доменот, кодот и сите податоци со кои ќе […]

Прочитај повеќе

За Едвард Бурнс, режисер и продуцент на независни филмови, најважното нешто што може да го понудат друштвените медиуми е полесен и поинтерективен начин да се поврзе со своите фанови кои ги почитуваат неговите дела и кои ќе можат да ги споделат со другите пријатели. За својот најнов филм Newlyweds, г. Бурнс се реши да го […]

Прочитај повеќе

Фондацијата Метаморфозис започнува со серија настани наменети за сите претставници на невладиниот сектор, независни активисти, блогери, медиуми и други заинтересирани лица за поддршка при користење информациско-комуникациски алатки во разни области и за разни цели. Целта е да се овозможи запознавање со потенцијалите кои ги нудат компјутерските алатки за да можат што повеќе да се користат […]

Прочитај повеќе

Дали мислите дека Google е #1 сајт по посетеност? Дали сте се запрашале колку % од светската популација е на Facebook? Дали знаете колку минути месечно поминува просечниот корисник на Facebook? Колку слики се објавуваат на Facebook секоја секунда? Одговорите на овие и уште многу интересни прашања поврзани со друштвените медиуми ќе ги пронајдете во […]

Прочитај повеќе