Читател на Engadget откопа дел во изворниот код на Google+ во кој се открива дека се планираат Google+ Games, нова платформа за игри за која Google веќе објави оглас за вработување на проект менаџер.

Прочитај повеќе

Google потврди дека работи на Games платформа со објавен оглас за работа во кој бара продукт менаџер за идната Games платформа. Освен стандардните побарувачки во еден оглас: иновативност, тимска работа, одговорност, анализа итн. итн. во улогата за рабатата се наведува дека продукт менаџерот ќе има „шанса да расте целосно нов бизнис – Games at Google!”.

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа преку DealSpot програмата ќе ги наградува корисниците со виртуелната валута Credits по прегледана брендирана реклама која претежно ќе се појавува преку разните игри. На корисниците ќе им бидат давани меѓу 1 и 10 Credits за прегледувањaта. Десет Credits се 1 долар, но само ако ги купувате, заработените Credits можат да се потрошат само на Facebook апликации.

Прочитај повеќе

Интересно, тинејџерите не се најактивната група во мобилното социлизирање. Жени од 35 до 54 години се најактивни. Уште поинтересно, мобилни игрите се најкористени на мобилните телефони. Дури 61 отсто oд корисниците играат игри, вели инфографикот на Microsoft Tab блогот.

Прочитај повеќе

Интернетот е поголем од било кога. Експанзијата на нови сервиси, експоненцијалниот раст на нови корисници, веб компании кои растат со неверојатна брзина. Можеби е изненадувачки фактот кој следи, но бројките покажуваат дека за ова виновни се – жените.

Прочитај повеќе

RewardVille е нова програма со која играчите на FarmVille, CityVille и други популарни Zynga игри ќе добиваат поени, виртуелни пари и ќе се отклучуваат екслузивни виртуелни добра преку неколку платформи.
RewardVille е достапна за сите 250 милиони играчи на друштвените игри CityVille, FrontierVille, FarmVille, Mafia Wars, Zynga Poker, Café World, Treasure Isle, YoVille, PetVille и Vampire Wars.

Прочитај повеќе

Facebook во моментов одржува Gaming Event во Пало Алто на кој се откри фасцинантната статистика – 200 милиони луѓе играат Facebook игри месечно. Тоа е повеќе од 1/3 или над 40% од сите 500 милиони корисници на мрежата. Друг интересен податок е што топ 10-те игри на Facebook имаат по 12 милиони играчи секоја!

Прочитај повеќе

АllFacebook објави фасцинантна споредба меѓу Facebook и компанијата за друштвен гејминг Zynga, која буквално израсна седејќи на рамењата на популарната друштвена мрежа.

Прочитај повеќе

Полека, но сигурно, Google започнува да си го гради тимот кој би требало да ја креира GoogleMe друштвената мрeжа и да му конкурира на Facebook. Купувајќи ja Slide, компанија која креира друштвени игри за различни платформи, Google покажува уште еднаш, покрај инвестициите во Zynga, дека игрите и забавата ќе бидат важен аспект од новиот друштвен проект.

Прочитај повеќе

Zynga, креаторот на FarmVille и MafiaWars, станува импресивен играч во онлајн светот. Со нивните едноставни и лоши на изглед, но сепак друштвени игри, Zynga e бизнис кој се проценува дека во 2011 година ќе има приходи од 1 милијарда долари.

Прочитај повеќе