Повеќе од 350 веб сајтови на кои не се инсталирани надградбите за Drupal сега копаат крипто валути за новите сопственици. Ова немаше да биде трагично ако неодговорните вебмастери беа единствена жртва на кампањата. За жал, секој посетител на страниците со пропусти ако не е внимателен преку прелистувачот ќе копа криптовалути. Безбедносни експерти прoнајдоа крипто манјер […]

Прочитај повеќе

Поради бавната реакција на сопствениците на веб станици базирани на Drupal напаѓачите го злоупотребуваат попустот. Креаторите на системот за менаџирање со содржина издадоа безбедносна закрпа уште во март, но засега надградбите доцнат. За проблемот да биде поголем, ако до пред објавувањето на пропустот немаше познат случај на злоупотреба на пропустот, еден месец и безбедносна закрпа […]

Прочитај повеќе

Креаторот на Drupal ги предупреди сите администратори на веб-сајтови креирани со нивниот CMS дека е пронајден безедносен пропуст. Пропустот овозможува активирање на код од далечина, кој напаѓачите може да го користат за напад на Drupal страници. Теоретски секој посетител може да ја хакира страницата. За среќа, веќе има решение како да се надмине проблемот, јави […]

Прочитај повеќе

Оваа сабота, на 16 декември, во организација на Македонската друпал заедница ќе се одржи Drupal Meetup Skopje. Средбата ја организира Македонската drupal заедница, а целта е запознавање и дружење, но и разговор за новите трендови. Настанот ќе се одржи во просториите на Ceed Hub, учеството е бесплатно, но потребно е да се најавите. Од неколку […]

Прочитај повеќе

Македонската drupal-заедница организира работилница на која сите заинтeресирани можат да се запознаат со Drupal. Станува збор за полуформален настан, па освен запознавање со технологијата може да се дружите и со другите членови на зедницата. Со ова македонската заедница се приклучува на Global Training деновите. Работилницата е наменета за сите, без разлика на искуството и познавањето. Најважно […]

Прочитај повеќе

На 8-ми април е закажана бесплатна работилницa за запознавање за основите на Drupal и дружење на сите ентузијасти на овoj CMS (content menagement system). „Со оваа работилница се приклучуваме на настанот Global Drupal Training days организиран од Drupal Association, на кој учествуваат повеќе земји од светот и одржуваат работилници на тој ден. Целта е заедницата […]

Прочитај повеќе

Drupal Community Macedonia и тимот од Circle Web Foundry, кои се членови на српската Drupal заедница ги покануваат сите заинтересирани за дружба и прославување на излегувањето на Drupal 8 RC1. Drupal е бесплатна платформа за менаџирање на содржина (CMS), која се користи од 2 отсто од сите веб сајтови на интернет. Бидејќи е платформа со […]

Прочитај повеќе

Најавени се интересни гости и содржини на првиот Drupal Camp во Македонија, кој ќе се одржи од 2-ри до 3-ти мај на Факултетот за информатички науки и компјутерски инженеринг (ФИНКИ) во Скопје. На кампот, организиран од македонската Drupal заедница и фондацијата ИДЕА Југоисточна Европа, ќе гостуваат учесници и публика од Германија, Швајцарија, Србија, Бугарија, Албанија […]

Прочитај повеќе

Што е Drupal? И колку е добар како платформа за управување на содржини? Овие прашања ќе бидат одговорени на првиот меѓународен Drupal Camp кој ќе се одржи во Скопје, од 2 до 3 мај на Факултет за информатички науки и компјутерски инженеринг (ФИНКИ). На кампот, македонските инженери и ентузијасти ќе имаат единствена прилика да научат […]

Прочитај повеќе

Дванаесет милиони веб сајтови се во потенцијана опасност откако е злоупотребен безбедносен пропуст во Drupal. Креаторите на плафромата за менаџирање на содржина го оцениjа безбедносниот пропуст како високо ризичен, со оценка 25/25, и ги предупредија сите корисници дека доколку не ја инсталирале последната закрпа најверојатно веќе се цел на хакерски напад. Станува збор за ранливост […]

Прочитај повеќе

Од неодамна во Скопје е присутна Vox Teneo, интернационална софтверска компанија која има канцеларии во Брисел, Луксембург, Париз и Индонезија. Звучи чудно што една ваква компанија сака да работи од Скопје, но се покажува дека во Македонија има талентирани професионалци и привилегии за бизнисите, вели Тања Таневска која го води тимот на Vox Teneo Macedonia, […]

Прочитај повеќе

Македонската Joomla! заедница направи истражување за застапеност на системите за менаџирање содржини (CMS) кај македонските веб сајтови. Според истражувањето кое го отчитувал мета тагот <generator>, Joomla e убедливо најкористен CMS, користен од 12.94% од активните македонски домени кои дозволиле пристап до мета информацијата. За истражувањето се искористени регистарот на МАРНет, страната домеj.от.мк која ги следи […]

Прочитај повеќе