(Oва е гостински текст на Иван Петрушевски, основач на Mkhost.com.mk, компанија за хостинг, регистрација на домени и веб девелопмент) Наспроти очекувањата за електронско регистрирање на домени, либерализација на .мк доменот во моментов само значи отварање на повеќе „пунктови“ на компании – соработници на македонската академска истражувачка мрежа МАРнет, каде корисниците наместо да одат само во […]

Прочитај повеќе

Контроверзна, несоодветната, откачена, можеби и сексистичка реклама… како и да ја наречете Super Bowl рекламaта на GoDaddy во која супермоделот Бар Рафаели бакнува гик, сепак ја оствари својата цел – го привлече вниманието на гледачите и донесе рекордни продажби на хостинг услуги и домени. Во понеделникот, денот по големиот американски натпревар каде рекламите се исто […]

Прочитај повеќе

Еден од најголемите торент сајтови во светот, Кick Ass Torrents, е регистриран од Милоје Степаниќ, кој живее во студентски град во Белград. Но, нема студент со такво име на Тошиниот бунар, пишува српскиот Telegraf.rs. Доменот е регистриран на тоа име и адреса, но се чини дека креаторите на сајтот како адреса оставиле само „еден од […]

Прочитај повеќе

МАРнет наскоро преку својот нов национален кириличен домен ќе им овозможи на македонските граѓани да го користат интернетот на македонско кирилично писмо. Но, пред да започнеме да користиме кирилични домени ќе треба да го одбереме најсоодветниот домен. МАРНет на својот нов сајт marnet.mk, бара од македонските корисниците да предложат кириличен суфикс за новиот македонски домен. […]

Прочитај повеќе

ICANN ја откри листата на апликации за новите генерички домени кои беа одобрени на почетокот на годината. На листата може да се видат најразновидни суфикси на домени, некои очекувани како .bmw, .bbc, .google или .microsoft, а некои возбудливи како .ninja, .sucks или .rip. ICANN, организација задолжена за бројките и имињата на интернет, вели дека примиле […]

Прочитај повеќе

ICANN го затвори аплицирањето за нови топ-левел домени. ICANN резултатите ќе ги објави за две недели, а Google објави листа за кои имиња тие аплицираа. Како што објави Винт Церф, татко на интернетот и интернет евангелист во Google, компанијата аплицирала за .google, .docs, .youtube и .lol домени. Генерички топ-левел домените (gTLDs) како овие, наскоро ќе […]

Прочитај повеќе

Има околу 22.404 регистрирани .мк домени заклучно со април 2012-та година, и секоја година има 20% раст во регистрации, ни открива Георги Станојевски од хаклабот КИКА во неговата анализа на домените. Истражувањето покажува дека од нешто над 22-те илјади регистрирани домени, 17.094 се активни, додека 5.310 се некативни домени, односно немаат SOA запис. Од активните […]

Прочитај повеќе

По четири години конечно успеавме да го добиеме IT.mk доменот со кој сега на сите посетител ќе им овозможи ме полесен пристап. Дали ќе внесете IT.com.mk или IT.mk вие ќе се најдете на овој сајт! :) Приказната зад IT.mk доменот се влече уште од стартување на порталот, уште од 2008-ма година. До сега не можевме […]

Прочитај повеќе

Организацијата одговорна за имињата и бројките на интернет адресите, ICANN, дозволи нови топ-левел домени кои можат да имаат специфични имиња како .cocacola, .itcommk, .eco, .bank, .wine, .makedonija, .pepsi, .audi итн. „Светот на .com, .gov, .org и други топ-левел домени наскоро ќе биде продолжен да вклучи секакви зборови од многу различни јазици. За прв пат, генеричкиот […]

Прочитај повеќе

Процесот за поедноставување на работата на МАРНет со која ќе се либерализира доменот и ќе може да се размислува на електронско регистрирање на домени од физички и правни лица е влезен во програмата на Владата за 2012-та година, вели директорот на МАРнет, Сашо Димитријоски за Нова Македонија. „Влезен во програмата“ може да значи дека ќе […]

Прочитај повеќе

GoDaddy не само што не го поддржува SOPA, туку и сме против предлогот, вели сервисот за домени кој се предомисли oткако забележа голем трансфер на домени од нив на други сервиси од страна на гневните клиенти. Корисниците му се налутија на GoDaddy откако се дозна дека сервисот е на листата на поддржувачи на предлог-законот Stop […]

Прочитај повеќе

Над 100.000 .xxx домени се активирани на првиот ден од стартувањето на јавната регистрација. Цените за домените започнуваат од 80 долари за година, и секој сајт ќе биде скениран дневно за малициозен софтвер. Секс доменот беше одобрен во март по десет години расправии, и треба да претставува еден вид „црвена зона“ каде порнографската индустрија ќе […]

Прочитај повеќе