Речиси и да не можеме да замислиме како би поминал обичен ден без интернет. За добар дел од активностите веќе се навикнавме да користиме интернет, а тука остануваат и куп веб страници кои ги посетуваме. Ниту сервисите, ниту страниците не би постоеле без регистриран домен и хостинг. Под домен се подразбира специфичен сет на уникатни […]

Прочитај повеќе

Пред неколку месеци решив дека сакам да си го купам мојот прв, личен домен што завршува со “.mk”. Во Македонија, примарен опслужувач за администрирање и управување со врвниот македонски домен „.mk“ е Мрежниот информационен центар на Македонската академска истражувачка мрежа – МАРНет. Главната идеја беше името на доменот да биде со две латинични букви. Моите […]

Прочитај повеќе

Пред 10 години Црна Гора беше последната држава која се отцепи од некогашната федерација. Граѓаните со мала разлика се одлучија за самостојност. Оттогаш државата: се отвори за странски инвестиции; се подготвува за влез во ЕУ и НATO; a доменот .me стана најголемиот извозен производ, учествувајќи со 2% во извозот на земјата. Од пред половина година топ […]

Прочитај повеќе

Internet Engineering Task Force (IETF) ги препозна скриените .onion домени како домени со специјална употреба. Додавањето на овие домени на листата е дело на Tor Project и Facebook, како дел од напорите за безбедност на сите корисници „Како резултат на ова, никој нема да може да купи .onion домен за да не дојде до конфликт […]

Прочитај повеќе

Се сеќавате на Санмај Вед, кој пред пред десетина дена успеа да го купи Google.com, и тоа од Google Domains? Гигантот по само неколку минути си го врати доменот, но одлучи да го награди г. Вед со парична награда. Санмај Вед, кој во иднина може да очекува сопствено меме налик на “Good Guy Greg”, бидејќи […]

Прочитај повеќе

Само неколку минути Google не беше сопственик на својот домен – Google.com, но и ова беше доволно за Санмај Вед да стане херој на денот, барем на интернет. Да биде срамот поголем сопственик на Google.com е Google Domains, но од непознати причини доменот се појавил како достапен за продажба. Ова го искористил г. Вед и […]

Прочитај повеќе

Најверојатно кога некој ќе ја спомне Црна Гора, доменот .me не е првото нешто што ви паѓа на ум. Но, овој домен ја прослави земјата. Благодарение на значењето што „me“ го има на англиски јазик, Црна Гора успеа да „извезе“ 800.000 домени во целиот свет, или 16 милиони евра донесени пари во земјата. Дури и […]

Прочитај повеќе

Неодамна македонскиот домен беше либерализиран на почетокот на годината, а македонската академска истражувачка мрежа МАРнет од единствена опција за добивање домен стана чувар на 25.000 .mk домени, задолжен да ги надгледува приватните регистрари. Либерализацијата значи дека веќе нема да одите во МАРнет со печатени апликации за домен, туку си одбирате еден од официјалните регистрари од […]

Прочитај повеќе

Агенцијата во чија надлежност се веб адресите е загрижена и започнува истрага околу превисоката цена на .sucks доменот. ICANN започнува истрага со Vox Populi кој ги имаат правата за продажба на овие имиња откако излегоа детали за превисоки цени. Генеричкиот домен се уште не е пуштен во продажба, но во тек е ексклузивна препродажба на […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински текст на Иван Петрушевски, основач на Mkhost.com.mk, компанија за хостинг, регистрација на домени и веб девелопмент) Управниот одбор на МАРнетдонесе нов правилник кој за првпат во историјата на .mk доменот им овозможува на корисниците онлајн, без потреба од дополнителни документации и папирологии да регистрираат домен на нивно име. Најголемата новост за крајните корисници е тоа […]

Прочитај повеќе

Македонија е една од ретките земји, покрај Русиja, Бугарија и Србија, која ќе има домен на кирилица. Така, на пример, наместо да пишувате „kirilica.mk“, наскоро ќе може да отворите сајт со внесување на „кирилица.мкд“. Идејата со кириличните домени, кои беа одобрени од ICAAN уште пред две години, е да им обезбеди на корисниците полесно да […]

Прочитај повеќе

Македонската академска истражувачка мрежа овласти осум компании да управуваат со 30-те илјади регистрирани .мк домени. Ултра Нет, Тим Корпорејшн, Виртувио, МК Хост, Некст – М, Марцом Регистри, Веј Глобал ИТЦ и Процес Ин се првите одобрени регистрари кои ги исполнија техничките услови за да го преземат регистрирањето, додека МАРнет ќе биде само контролно тело, како […]

Прочитај повеќе