Агенцијата за доделување имиња и броеви, ICANN ја продолжи листата на генеричните топ-левел домен имиња (gTLD), што една од најголемите промени во системот на имиња на интернет домени (DNS) по 26 години од стартување на .com доменот, и е „почеток на новото доба на Интернетот“.

Прочитај повеќе

ICAAN, телото кое управува со интернет имиња и броеви, и го одобри за користење кириличниот .срб домен, со што Србија станува втората земја во светот која ќе користи кирилични домени.

Прочитај повеќе

Зошто кога одам на struga.com.mk или kratovo.com.mk ми се појавува веб сајт на Гостивар? прашува plisner изреволтиран од тоа што одредени .мк домени се зафатени без воопшто да има веб сајт на нив.

Прочитај повеќе

Српските корисници во наредниве два месеци ќе можат да гласаат за наставките на кириличните домени. Гласањето за наставката, .срб, .ср, .србија или .рсб е последната пречка за Србија да добие кирилични домени. Работната група на српското ИТ министерство формирано во февруари успешно ги спроведе законите за кирилични домени, ги анализирале предлозите и доби согласност до […]

Прочитај повеќе

Се поизвесно е дека ICANN, организацијата која е задолжена за давање имиња и броеви на интернет адресите, ќе воведе кирилични и други не-латински домени. Моментално ICANN одржува состанок во Сеул и според англискиот Daily Mirror, ќе го прифати предлогот најдоцна до петок.   „Има 1.6 милијарди интернет корисници ширум светот, а повеќето од нив користат […]

Прочитај повеќе

Читајќи ги вестите на Read Write Web, блог за технологија, наидов на рекламен банер во кој пишуваше: „see.me, fly.me, web.me, call.me… Why .me? Because .me is you". Знаев дека .me доменот е домен на Црна Гора, како што .mk е домен на Македонија, па кликнав на рекламата да видам за што се работи.
 
Доменот е доста атрактивен. Kaко што покажува рекламата, игра со зборови може да биде навистина интересна: love.me, share.me drive.me, kiss.me, web.me, see.me, mary.me, lizni.me, bakni.me, sakaj.me, ubi.me …

Прочитај повеќе