Познатиот блог за веб стрипови xkcd објави огромен инфографик Money во кој го разгледува користењето (и влијаниетo) на американскиот долар во неверојатен детал: од колку се трошат просечно во ресторан од просечен гост до колку троши САД во војните, колку милијардери има, колку пари имаат тие, колку се трошат за парламентарни избори во САД до […]

Прочитај повеќе

Според студијата направена од eMarketer, компанија која врши истражувања, анализи, и статистики за интернет пазарот, приходот од реклами на друштвените мрежи во 2011 ќе достигне 5,54 милијарди долари, од кои 2,74 милиони долари само од САД. Во оваа студија исто така стои дека до 2013 приходот од реклами ќе достигне 10 милијарди долари. Моментално рекламирањето […]

Прочитај повеќе

Вредноста на Facebook се проценува на неверојатни 50 милијарда долари по нова инвестиција од 500 милиони долари, пишува New York Times. Друштвената мрежа сега вреди повеќе од eBay и Yahoo, веднаш зад Аmazon и Google.

Прочитај повеќе

Хрватската компанија Infinum освои 100.000 долари за својата badaSports мобилна апликација која го освои првото место во категоријата Easy Life на Samsung Global Developer Challenge. На натпреварот за креирање апликации за новиот Bada мобилен оперативен систем на Samsung има вкупно 24 победници распределени низ категории кои меѓу себе поделија 2.7 милиони долари награден фонд.

Прочитај повеќе

Squаrе, мал коцкест читач на кредитни картички за мобилни телефони со кој преку апликација се извршува наплата, официјално излезе од бета пред една година, и веќе успева да процесира милиони долари од мобилни трансакции секоја недела, пишува TechCrunch.

Прочитај повеќе