Дали некогаш сте се запрашале што е потребно за креирање на цели виртуелни светови? Креаторите на Horizon Zero Dawn, Guerrilla Games креираa сосем луд свет во кој играчите во улога на Елој се борат со механички диносауруси. Играта има огромен отворен свет за чие крирање беа потребни илјадници часови работа. Ова е документарниот филм на Vpro […]

Прочитај повеќе

Како и колку одамна започнале компјутерите? Сè започнува со табели и првите експерти за пресметки кои и самите беа нарекувани „компјутери“. Во документарниот филм може да се запознаете со првите умови како Чарлс Бабиџ, па сѐ до креаторите на интегрираните кола.

Прочитај повеќе

The Internet’s Own Boy, филмот за хактивистот Арон Шварц викендов беше конечно објавен за во кино салите низ САД. Но, благодарение на Интернет архивата, верзија на филмот издадена под поотворените Creative Commons лиценци е достапна за сите во светот. Документарниот филм го следи животот на Арон Шварц, од растење како дете генијалец до моментот на […]

Прочитај повеќе

Internet Archive е обид да се дигитализира целокупното човечко знаење. Информациите се зачувани на над 10 петабајти простор во поранешната црква во Сан Франциско. Deepspeed Media сними документарен филм пред прославата на десеттиот петабајт, со кој ќе може да видиме како изгледа најобемниот архив. „Се прашувате зошто не го спакуваме сето знаење и да го […]

Прочитај повеќе

Владимир Митревски – Ѓуле не игра игри, не е гејмер, но е режисер на „Reddakh“, првиот документарен филм кој не води во светот на македонската гејминг заедница. Неговиот филм ја раскажува вистинската приказна за Дуле a.k.a Reddakh, гејмер кој поради социјалните проблеми се впушта во активно играње на онлајн играта Conquer. Reddakh по цели денови ќе […]

Прочитај повеќе

Проблемот со кој Вебот (WWW) моментално се соочува е непостоењето на механизам за едноставно и ефикасно конзумирање на релевантни вести, информации и податоци од огромниот број на информации кои се присутни на Вебот и чиј број секојдневно расте. Начинот на кој Google ни ги нуди релевантните резултати од пребарувањата не може да го одржи темпото со растечкиот број на страни и податоци на Интернет.

Прочитај повеќе