Владимир Митревски – Ѓуле не игра игри, не е гејмер, но е режисер на „Reddakh“, првиот документарен филм кој не води во светот на македонската гејминг заедница. Неговиот филм ја раскажува вистинската приказна за Дуле a.k.a Reddakh, гејмер кој поради социјалните проблеми се впушта во активно играње на онлајн играта Conquer. Reddakh по цели денови ќе […]

Прочитај повеќе

Највиралното YouTube видео историјата за чудо не припаѓа на некоја позната личност или популарен производ, туку на лидер на бунтовничка група од Уганда. Kony 2012 е 30-минутно документарен филм за Џозеф Кони, лидер на Армијата на господовиот отпор од Уганда, кој е баран од Интернационалниот криминален суд за убиствa, силувања и малтретирање на деца. Целта […]

Прочитај повеќе

Доктор Ху и други популарни британски шоуа наскоро ќе бидат достапни за гледачите ширум Европа. BBC до крај на годината ќе ја стартува интернационалната верзија на својата дигитална телевизија iPlayer. Вториот дел од iPlayer е радио сервис со разните BBC радиа, но тие се достапни преку веб за секој.

Прочитај повеќе

На 23 години ја стартува Apple од гаражата на своите родители и станува милионер. На 30 останува без работа, надвор од својата компанија. Денес, Стив Џобс е еден од генијалците кои комплетно го променија светот со своите ИТ идеи. Како директор на Apple, г. Џобс го претстави Mac персоналниот компјутер, го претстави уникатниот Apple дизајн, го промени начинот како конзумираме музика претставувајќи го iPod, смени како ги користиме мобилните телефони со iPhone, го претстави iPad моделот за идните таблет компјутери. Стив Џобс едноставно е генијален визионер.

Прочитај повеќе

Пред некој месец YouTube заедно со познатиот Гугенхајм музеј стартуваше натпревар со цел да ги одбере најдобрите видео артисти и да ги презентира во изложба славејќи ја дигиталната уметност.

Прочитај повеќе

YouTube стартува интересна кампања повикувајќи ги луѓето ширум светот да снимат момент од еден ден, 24 јули. Тој момент потоа ќе биде ставен во документарец кој ќе биде продуциран од оскаровецот Ридли Скот.

Прочитај повеќе

Аниматорот Симон Коти направи краток документарец за пикселната уметност, објаснувајќи како се повеќе уметници започнаа да користат 8- и 16-битни слики како форма на изразување на идеи.

Прочитај повеќе