Мои Доктори е апликација изработена од Љупчо Наумов и Томас Воксел која претставува своевидно продолжение на системот за електронско закажување „Мој Термин“. Идејата за креирање на ваков сервис доаѓа од лични проблеми со кој се сретна еден од креаторите. Со ова целиот процес за закажување станува потранспарентен и сите ќе имаат ист пристап до податоците. […]

Прочитај повеќе

Google го прошири својот Knowledge Graph на здравствените симптоми кои корисниците ги пребаруваат на нивниот пребарувач, јави компанијата на својот блог. Oва значи дека кога ќе го прашате Google за вообичаени здравствени проблеми, ќе почнете да добивате релевантни медицински факти од Knowledge Graph. „Ќе ви ги прикажеме вообичаените симптоми и лекувањето на болеста, како и […]

Прочитај повеќе

Идејата на Google да претстави паметни очила кои сите ќе ги носат наиде на проблеми откако луѓето се пожалија за приватноста и ограничените функционалности. Но, една индустрија најде вистинска намена на Google Glass. Oчилата се покажуваат како успех во медицината каде започнува да има посериозни инвестиции. Најголемо внимание го привлече стартапот Augmedix кој успеа да […]

Прочитај повеќе

Уште во далечната 2005 година пишував за наметнувањето на софтвер од определен производител за да може софтверот за плати да работи (ФПИОМ може ли да ми подариш 60 евра + ДДВ?), а во февруари 2010 год. се навративме на темата преку ЦРМ (Централен регистар на Македонија = Комплетна зависност од еден понудувач). Во врска со […]

Прочитај повеќе

Наместо да оди директно кај пациентот, неврологот Алан Шатзел, одалечен стотина километри, донесува итна одлука користејќи компјутерски монитор, тастатура и џоистик со кој контролира робот на тркалца.

Прочитај повеќе