Google објави дека Android наскоро ќе добие „DNS over TLS“. Надградбата ќе им оневозможи на интернет провајдерите да дознаат кои страници го посетувате. Сега кога корисникот внесува адреса во прелистувачот ова го прави преку UDP или TCP протокол. Како последица на ова, интернет провајдерите и било кој, што ја гледа конекцијата, знаат кои страници ги посетувате. […]

Прочитај повеќе

Голем дел од интернет сајтовите во текот на денот, а и во моментот на пишување на овој текст се недостапни или имаат проблеми со прикажување на содржини. Причината е DDoS (Distributed Denial of Service) напад над серверите на DNS компанијата Dyn, која своите услуги ги сумира како оптимизација на „интернет перформансите“ на сајтовите. Сајтови како […]

Прочитај повеќе

Aгенцијата која е одговорна за имињата на интернет, ICANN, предложи план со кој контролата на Интернетот која ја има САД ќе биде намалена и ќе биде во рацете на меѓународната заедница. Документот детално ја објаснува организацијата и начинот на контрола со функциите на интернет, домените и IP-адресите. За менаџмент со имињата на домените ќе биде […]

Прочитај повеќе

Доколку сте еден од тие кои при сурфањето на интернет се заразиле со DNS Changer, имате време до понеделник да го исчистите вашиот компјутер, или ќе останете без интернет пристап. DNS Changer првпат се појави во 2007 година и сѐ уште инфицира илијадници и илијадници компјутери. Тројанецот ја променува DNS адресата на копјутерите да пренасочува […]

Прочитај повеќе

Србија е првата балканска земја која започна со регистрација на кириличниот домен .срб. Ова е втор национален домен на Србија. Интересно во првите часови од кога доменот е достапен, се регистрирани над 235 домени. Предност за регистрација имаат корисниците на .rs домените кои во првите шест месеци ќе добијат промотивна цена од еден српски динар. […]

Прочитај повеќе

Пред американскиот Сенат и Конгрес се наоѓаат предлог-закони, Protect IP Act и Stop Online Piracy Act (SOPA), кои сериозно можат да ја загрозат интернет слободата и да воведат интернет цензура во САД. Ако се тоа одобри во САД можно е многу лесно такви закони да бидат одобрени во Европа, Македонија и ширум целиот свет. Законите […]

Прочитај повеќе

Google претстави нова услуга Page Speed која би требало да го забрза вчитувањето на вашиот веб сајт од 25 до 60%! Google претходно објавени Page Speed екстензија и API кои нудеа сугестии за забрзување на вчитувањето на сајтот. Принципот на кој работи сервисот е да ги насочите вашите DNS сервери кон Google адреса од каде […]

Прочитај повеќе

Петер Сунде, еден од основачите на контроверзниот Pirate bay, повика да се направи нов Domain Name System бидејќи американската влада поднесе барање до ICANN да ги тргне домените на сајтовите кои ги нарушуваат авторските права, како неодамнешната акција која изгаси 82 торент сајтови.

Прочитај повеќе