(Ова е гостински пост на Матеј Плавевски, ученик во осмо одделение во училиштето Јахја Кемал. Постот оригинално е објавен на Medium, а преведен и реобјавен на IT.mk со дозвола од авторот.) Загадувањето на воздухот станува чест и постојан проблем на 21-от век. Како што бројот на земји кои се справуваат со овој проблем расте, така […]

Прочитај повеќе

Најголемиот производител на процесори Intel, ја купува компанијата Movidius. Процесорите на стартапот им овозможуваат на паметните уреди да ја гледаат и да се прилагодат на околината. Movidus  е помала компанија која има околу 180 вработени, а работи на технологија која на паметните уреди им овозможува да „гледаат“. Intel сака оваа технологија да ја интегрира во […]

Прочитај повеќе