Фестивалот Exit и мобилната апликација Exit ги повикуваат сите талентирани дизајнери да креираат Sticker Pack инспириран од фестивалот. Фестивалот е еден од најпопуларните во Европа, а во регионот без сомневање е и најголем со над 20.000 посетители. Сите учесници во натпреварот ќе конкурираат за наградите, но наградени ќе бидат само најдобрите. Дел ќе добијат парични […]

Прочитај повеќе

(Ова е првиот текст од серијалот на тема ИТ Кариера во .мк општеството кој ќе ви помогне да ја пронајдете и добиете вистинската ИТ позиција за вас.) Сте го слушнале милион пати, портфолиото е најглавната алатка која ја имате против илјадниците кандидати како вас. Она што мора да се запамети е дека портфолиото дури и […]

Прочитај повеќе

Аpple Pencil беше претставено заедно со iPad Pro, поголема 13-инчна верзија на популарниот таблет компјутер. Цената од над 800 долари, перформансите, големината и самата наставка Pro значи дека Apple ги таргетира професионалците кои беа искрени околу iPad-от. Нивната критика доаѓа во форма на текст од влијателниот Wired во кој стоеше „извини Apple, но дизајнерите не […]

Прочитај повеќе

Новата надгрдаба на Adobe Creative Cloud овозможува директно купување на фотографии и илустрации од облакот. Се работи за нов сервис Adobe Stock кој ќе им биде корисен на дури 85 отсто од купувачите на слики кои се корисници на Photoshop, а дури 90 отсто од нив се креирани на истиот софтвер, вели Аdobe. Промена доаѓа […]

Прочитај повеќе

Adobe Kuler е интересна и едноставна iOS апликација која ќе им биде корисна на сите кои имаат потреба од креирање на палети од бои од боите со кои се среќаваат во секојдневието. Алатката е корисна за графичките дизајнери, бидејќи овозможува набрзина, со фотографирање и телефонот да се креира палета; а креирањето на палета е можно […]

Прочитај повеќе

Доколку сте графички дизајнер или се занимавате со некаков вид на графичко уредување, па и видео, ContestWatchers.com можеби е најдоброто место на кое можете да ги видите сите актуелни натпревари на некоја од овие теми и да се пријавите. ContestWatchers.com е стартуван во 2009-та година, од од скоро време доби нов дизајн. Автор на овој […]

Прочитај повеќе

Дезен.мк, блогот за дизајн, графика, веб, фриленс и пред се инспирација за македонските веб креативци, го слави својот прв роденден!

Прочитај повеќе

Фенг Шуи e древна кинеска естетика која ги користи Рајот (астрономијата) и Земјата (географијата) за да го подобри стилот на живеење. Се користи за распоред на собите, становите….

Прочитај повеќе

DeviantArt.com (devArt) е сајт кој претставува интернационална онлајн заедница на артисти вклучувајќи фотографи, сликари, аниматори, дизајнери, графичари… создаден во 2000 година, devArt денеска е во својата шеста верзија и има над 10 милиони регистрирани членови кои имаат објавено над 75 милиони свои дела, а бројот секојдневно се зголемува за околу 100.000.

Прочитај повеќе