Сите оние кои се сместуваат во нов дом или пак сакаат да внесат нова свежина во нивните древни соби, би можеле да ги искористат потенцијалите на бесплатната алатка Sweet Home 3D. Шестата верзија ви дозволува олеснето создавање дводимензионален план на подот, вметнување мебел и 3D интерактивен преглед на резултатите од таквата распределба. Објектите со кои можете […]

Прочитај повеќе

Дизајнот е клучен фактор за успехот на компаниите и нивното онлајн присуство, и е една од најсеопфатните креативни дисциплини. Како да станеш врвен дизајнер и да дизајнираш графички решенија за кои ќе се зборува? Brainster во соработка со најдобрите македонски дизајнери ја лансира Академијата за дизајн: Graphic, Web & UX/UI. Академијата ќе трае 16 недели […]

Прочитај повеќе

Ентузијазмот и желбата за пронаоѓање и зачувување на историја на графички дизајн во Македонија го мотивираа Небојша Гелевски – Бане пред 6 години да започне огромен проект. Retromk бил замислен како краудсoрсинг платформа, но реално не заживеал како таква, вели г. Гелевски. За многу, ама навистина многу повеќе содржини од историјата на графичкиот дизајн во Македонија, посетете го […]

Прочитај повеќе

Design 101 е бесплатен курс за графички дизајн кој го организира Шон Бери. Курсот е достапен на YouTube и има 6 епизоди, а на неговиот канал може да најдете куп интересни совети и трикови. Ова е првото видео од воведниот курс за дизајн.

Прочитај повеќе


Се чини дека времето на нови дизајни на паметни телефони е зад нас. Сите телефони кои излегуваат налкуваат еден на друг. Правоаголник со голем екран. Ова секако не беше случај до пред неколку години. Тогаш излегуваа куп најразлични телефони: со физичка тастатура; на преклопоување; со извлекување на тастатурата од долу или од страна и куп […]

Прочитај повеќе

Menu Museum е невообичаен веб сајт кој има едноставна мисија: Да ги обедини бројните менија од најразлични места и од најразлични временски периоди како би им се дал интересен увид во храната, цените и дизајнот на студентите во гостопримството. Заинтересираната група посетители има на располагање над 500 менија од најразлични места и времиња. Не постојат менија […]

Прочитај повеќе


Сите идеи за различен дизајн, кои изгледале осудени на пропаст сега имаат нова можност. House of 1000 designers е место на кои идеите ќе можат полесно да се реализираат. Креаторите на  платформата сакаат да помогнат да се остварат сите квалитетни идеи. А концептот ќе им помогне на сите локални и регионални дизајнери. Ако ова ви заличува на […]

Прочитај повеќе

CEED Hub организира бесплатна акцелераторска програма за сите дизајнерски стартапи. Повикот се однесува на сите, без разлика дали се работи за графички или индустриски дизајн; дополнително CEED Hub се подготвени и за консултации и за други, поинакви идеи. Акцелерацијата ќе трае 12 недели, а партнери на CEED Hub на програмата зголемување на пазарната вработливост се: Swisscontact […]

Прочитај повеќе

Microsoft го претстави Fluent Design System. Станува збор за систем кој ќе помогне во креирањето на кориснички интерфејс на повеќе различни платформи. Fluent Design System е своевидна копија на Material Design на Google. Целта е со една платформа да овозможи креирање на единствен јазик за дизајн кој ќе биде поддржан на повеќе уреди. Платформата произлегува од […]

Прочитај повеќе

„Дизајн е процес кој ја менува постоечката ситуација, во посакувана“, оваа дефиниција неодамна ја сподели легендарниот дизајнер Милтон Глејзер. Оваа недела студентите на насоката Индустриски дизајн од Машинскиот факулет ќе се обидат и да го потврдат ова. Факулетот организира изложба под името „Дизајнирање на еволуцијата“ на која ќе бидат претставени дела дизајнирани на факултетот последниве […]

Прочитај повеќе