Иако iPhone ја губи битката со Android кога е во прашање бројот на уреди, кога станува збор за продажба и заработка Apple владее на врвот и ги соборува сопствените рекорди. И оваа година продажбата и преземањата од AppStore за новогодишните празници се поголеми од претходната, овојпат бројот на преземања е поголем за 53 отсто, а […]

Прочитај повеќе

Самото намалување на цената на апликациите за iPhone им носи на развивачите во просек по 1.665 отсто повеќе симнувања во рок од пет дена, и поголеми приходи од 159 отсто во недела, пишуваат аналитичарите Distimo во својот најнов извештај за влијанието на промените на цени. За iPad растот во симнувањата е 871 отсто откако ќе […]

Прочитај повеќе

Apple остана на врвот со најголемиот број, над 300.000 мобилни апликации во 2010-та година, кои се дуплираа споредено со минатата година. Но, Google Android пазарот забележува неверојатен расто. Бројот на Android апликации достигна 130.000, што е за 6-пати повеќе од пред една година, вели агенцијата за анализа на мобилниот пазар, Distimo во својот извештај. Далеку зад Apple и Android се 18-те илјади Blackberry апликации, односно 25.000 апликации во Nokia Ovi продавницата.

Прочитај повеќе

Холандската фирма Distimo ја објави својата презентација од Светскиот конгрес за мобилна технологија во која ја разгледува состојбата на продавниците за мобилни апликации. Нивната анализа го потврди фактот дека Apple е крал на мобилните апликации со над 150.000 апликации за разлика од Android кој има само 20.000 апликации. Интересен податок е што од 150-те илјади iPhone апликации дури 58% од нив се видео игри, а 18% се за забава.

Прочитај повеќе