За жал, одредени луѓе се наоѓаат во состојба каде нивниот мозок различно го процесира пишаниот јазик. Helperbird е исклучително корисна екстензија за прелистувач која е замислена специјално за лица кои страдаат од дислексија. За полесно читање на текстот кој се прикажува на екранот, може да се користи Helperbird за да се прилагоди изгледот на скоро секоја […]

Прочитај повеќе

Институтот за дефектологија при Филозофскиот факултет во Скопје го изработи првот македонски фонт наменет за лицата со дислексија (линк за преземање). DyslexicFZF е дело на тимот составен од: Војислав Саракински, Ласко Џуровски, Маја Филиповска и Aлександра Каровска-Ристовска. Со ова треба да им се помогне на лицата со оваа попреченост. Фонтот е достапен речиси еден месец и може бесплатно да се преземе […]

Прочитај повеќе