Adobe стартуваше кампања „за избор“ објавувајќи реклами „Го

сакаме Apple“ со дополнителен текст „Но не сакаме кога некој ја зама вашата слобода да одберете што креирате, како го креирате и како

го доживувате тоа на мрежата“.

Прочитај повеќе

Ниту една реклама не може да биде толку ефективна како корисничкото искуство.

Прочитај повеќе

Колкави се платите на програмери во Македонија?

Прочитај повеќе

Пред некој ден читав за успешно формираната Пиратска Партија на Бугарија, една од повеќето европски пиратски партии, пишува HijackHacker на форумот на It.com.mk.

Прочитај повеќе

Спремав за факултет презентација на тема Free and Open Source Software и истражувајќи се најдов во дилема. Разгледувајќи го историјатот на слободниот софтвер, неговата дефиниција, филозофска основа и развој, почнав да размислувам за тоа дали сакам мојот софтвер да биде слободен. Според дефиницијата слободен е софтверот кој нема ограничување на користењето, дистрибуцијата и модификацијата, со цел да се проучи, подобри, развие и продолжи неговата основа, т.е. да продолжи да биде слободен софтвер….

Прочитај повеќе