Македонските провајдери оне.Вип и Македонски Телеком веќе неколку дена се критикувани од страна на своите корисници заради прекинот на емитување на ТВ каналите Discovery, TLC, Investigation Discovery (ID), EuroSport 1 и 2. Одлуката, како што велат од Kreativne Ideje од Хрватска, која се јавува како ПР застапник на Discovery Communications  е донесена од двата оператора […]

Прочитај повеќе

Компанија од Калифорнија, Interorbital Systems, продава опрема за правење на сопствен сателит за 8.000 долари. TubeSat опремата за личен сателит содржи основни компоненти за креирање сателит, батерии, соларни ќелии, ресивери, микрокопјутери, електронски компоненти, нацрти… и место да си вметнете дополнителна персонализирана опрема зависно од експериментот кој сакате да го направите. Секој пакет содржи и гаранција за лансирање во орбитата на Земјата од ракетата на Interorbital. Нивната ракета ќе лансира 32 TubeSats сателити, а првите лансирања се закажани за март 2011 година.

Прочитај повеќе