Дирекцијата за заштита на лични податци во соработка со странски експерти работи на нова законска регулатива со која ќе се овозможи инспекциски онлајн надзор. Ова го објави директорот на Дирекцијата за заштита на лични податоци, Димитар Ѓеорѓиевски, заедно со неговиот гостин, финскиот омбдусман за заштита на лични податоци, Арно Реијо. Според ДЗЛП, воведувањето на онлајн […]

Прочитај повеќе

Дури 41 милион пцости и невкусни зборови се напишани на кирилица, а над 106 милиони на латинично писмо на Интернет. За жал, дигиталното насилство покрај јавните личности најчести жртви се децата, пишува Нова Македонија. Кога е во прашање ксенофобијата и национализмот на Интернет дел од корисниците имаат простор да се подобрат. Дури 25.000 клипови со […]

Прочитај повеќе

Дирекцијата за заштита на личните податоци (ДЗЛП) најави дека ќе бара од Facebook да се избришат лажните профили на мрежата кои шират говор на омраза и верска нетрпеливост, и повикуваат на протести и насилство. Оваа реакција на ДЗЛП доаѓа по најавените протести на муслиманските верници против апсењето на осомничените, претставени како радикални исламисти, за петтократното […]

Прочитај повеќе

Facebook има свои механизми за откривање на „најмалите“ корисници кои лажат за годините на мрежата. Главната идеја на Facebook позади оваа практика е да се заштитат младите од сето негатвно влијание што може да го има нивното рано влетување во светот на друштвените мрежи, пренесува австралискиот Daily Telegraph.

Прочитај повеќе

Секој веб сајт користи кориснички податоци. Од IP адреса, кој прелистувач користите и колку време сте на сајтот до колачиња за да се зачува да не мора да се логирате секоја посета, заради маркетинг или мерење на посетеност. Сите овие податоци се еден вид личен белег на корисникот. И сите овие податоци треба да бидат заштитени од самиот сајт, почнувајќи со информирање на корисникот.

Прочитај повеќе

Љубоморна девојка од радовишко село, 25 год., добила кривична пријава за „злоупотреба на лични податоци“ бидејќи отворила лажен Facebook профил на кој користела навреди и лични инфомормации на 27-годишна девојка од струмичко село бидејќи се сомневала дека струмичанката имала врска со нејзиниот маж. Оштетената девојка пријавила во полиција уште во септември, по што деновиве било поднесена пријава, пренесува Канал 5.

Прочитај повеќе

Интересен податок е дека Дирекцијата за заштита на личните податоци има директен контакт со службеник од Facebook посветен за проблеми со граѓаните и корисници на мрежата. Ова е потребно бидејќи скоро секој ден во последниве шест месеци Дирекцијата добива поплаки заради мрежата, но не сите се конкретни барања за превземање нешто, вели Елена Стојановска од ДЗЛП.

Прочитај повеќе

Македонските власти поднеле помалку од 10 барања за да се тргне од сервисите на Google. Скоро сите реакции се од Дирекцијата за заштита на лични податоци, додека „најпопуларните“ содржини на YouTube исполнети со радикален говор на омраза и повик за убиства и криминал остануваат достапни за јавно и кретивно дебатирање. За тие видеа Оделот за компјутерски криминал на МВР не е заинтересиран велејќи „треба прво да се пријават“.

Прочитај повеќе