Не се само САД, и хакерите од Русија ги шпионираат дипломатите во потрага по доверливи податоци. Нападите започнаа на 13 април, а се користат zero-day безбедносни пропусти во Adobe Flash и Microsoft Windows за да се шпионираат дипломати, вели FireEye. Според компанијата за сајбер безбедност, нападите потекнуваат од руската група APT28. APT28 покрај тоа што […]

Прочитај повеќе

<Надополнето 15.12.10>Wikileaks.org е повторно достапен, но префрла на mirrors.wikileaks.info</надополнување> Доменот Wikileaks.org, на сајтот кој објави илјадници доверливи дипломатски документи, е изгасен од својот американски провајдер поради безбројни сајбер напади кои „може да и наштетат на целата инфраструктура на провајдерот“.

Прочитај повеќе

Со краток твит Wikileaks најави дека е под DDoS напад. Distributed denial of service attack (DDoS) напад значи дека мрежа од компјутери праќаат куп пакети поплавувајќи го сајтот со барања со цел да го срушуват.

Прочитај повеќе

Контроверзниот веб сајт Wikileaks објави 251.287 дипломатски документи на САД, „што е најголем сет на доверливи документи објавен во јавностa“. Наречени „Cablegate“, доверливите дипломатски документи откриваат како САД ги шионирале Обединетите Нации, за сомневања на САД за блискоста меѓу рускиот премиер Владимир Путин и неговиот италијански колега Силвио Берлускони, документи за барање за истрага за корупцијата во Бугарија, за како арапски лидери бараат воздушен напад врз Иран, за опасноста од пакистанската нуклеарна програма, за кинескиот хакерски напад врз Google… и уште стотици илјади други документи.

Прочитај повеќе