Изминатиот викенд за одржа првиот виртуелен хакатон за намалување на сивата економија во е-трговија, во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија. Десет тимови составени од студенти од Економскиот факултет, Скопје и ФИНКИ работеа на креативни решенија одговарајќи на еден од двата поставени предизвици “Едуцирај и мотивирај” и “Детектирај и сузбиј”.  По 48 часовна работа […]

Прочитај повеќе

Nokia, Microsoft и Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) стартуваат лабораторија во која студентите ќе учат за новите мобилни технологии. Развојот на мобилни апликации ќе се фокусира на Windows Phone платформата и на Nokia Asha и Lumia телефоните. Но, креирање на мобилни апликации е само дел од програмата чија цел е да ги […]

Прочитај повеќе

Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) го прослави својот прв роденден. ФИНКИ кој ги спои двата информатички институти од Природно-математичкиот факултет и Факултетот за електротехника и информациски технологии успеа во оваа прва година да се постави како образовна институција која е доволно способна да креира соодветен ИТ кадар. Факултетот кој има над 600 […]

Прочитај повеќе

Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ) и студиото за визуелни ефекти Fx3x стартуваа соработка што ќе резултира со воведување на нови предмети во студиските програми на факултетот. „Соработката со индустријата е еден од главните приоритети за ФИНКИ. За таа цел направивме студиски програми кои продуцираат кадри кои ќе имаат доволно специјализирано практично знаење […]

Прочитај повеќе

Професорите на новиот Факултет за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ) објавија блог пост во кој ја објаснуваат идејата зошто ги споија двата ИТ институти во еден нов факултет. Во исчекување на почеток на првата година на ФИНКИ, ова обраќање е доста позитивен знак. Подолу го споделуваме целиот блог пост од професорите, но исто така […]

Прочитај повеќе

ФИНКИ мора динамично да реагира според развојот на технологиите и да се прилагодува на нив, така го организиравме факултетот, вели проф. д-р. Димитар Трајанов кој е првиот декан на новиот Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство. ФИНКИ е спој од двата информатички института на ПМФ и ФЕИТ, и станува првиот самостоен ИТ факултет во рамките на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“.

Прочитај повеќе