Европската Унија ќе им нареди на дигиталните платформи како Netflix да вклучат повеќе европска содржина. Платформата не само што ќе мора да обезбеди 20 отсто европска содржина, туку и ќе мора да инвестира во нејзиното создавање. „Сакаме онлајн платформите за креирање на аудиовизуелна содржина да бидат двигател во дигиталната економија“, вели Ендрус Ансип, заменик претседател […]

Прочитај повеќе

Иако Netflix прави некакви напори за забранa на одредени содржини по региони поради лиценците, сепак корисниците можеа со неколку лесни екстензии и трикови да ги заoбиколат тие ограничувања и да стигнат со содржината која ја сакаат. Но, сега Netflix најавува преземање на посериозни мерки за одржување на своите обврски. Според Дејвид Фулгар од Netflix, компанијата […]

Прочитај повеќе

Се чини дека едно од нашите предвидувања за 2016-та се оствари малку порано. Всушност, никој не очекуваше дека Netflix, еден од најпопуларните video-on-demand сервиси со околу 69 милиони претплатници ширум светот, ќе пристигне и во Македонија. Но, за претплата од 8 евра сега сите македонски корисници имаат пристап до популарни ТВ шоуа и филмови кои […]

Прочитај повеќе

Без сомневање интернет телевизиите Netflix, Hulu, Amazon започнаа посериозно да се ангажираат околу video-on-demand услугите со кои можат да ја победат традиционалната телевизија. Се повеќе луѓе гледаат видео преку интернет, преку мобилни уреди, кога тие ќе сакаат и содржина што тие сакаат, па компаниите започнаа да креираат скапи и ексклузивни програми за да ги исполнат […]

Прочитај повеќе

Откако Vip го купи Blizoo Македонија, прашање на време беше кога ќе видиме „комбинирани“ пакети на мобилна телефонија, интернет и дигитална телевизија. Vip сега објави дека продаваат телевизиски услуги кои, ако се погледнат според цената и тоа што го нудат, делуваат навистина привлечно. Пакетите наречени Vip Комбо нудат до 90 ТВ канали, интернет пристап преку […]

Прочитај повеќе

Сител телевизија објави дека ги воведува „највисоките стандарди при емитување на програмата“, односно ќе емитува во HD (High Definition). Воведувањето на високата резолуција е можно од 1 јуни кога македонските телевизии беа префрлени од аналоген во дигитален сигнал. Сител е првата телевизија која ветува целосна програма во Full HD, додека други македонски телевизии понекогаш емитуваат […]

Прочитај повеќе

Класичната телевизија е на пат во историјата. Последното истражување на Nielsen покажува дека се поголем е бројот на жители на САД кои се откажуваат од телевизијата. Бројот на овие луѓе е толку голем што Nielsen мораше да ги класифицира како „Zero TV“ корисници. Оваа нова врста корисници – Zero TV – се објаснети како домаќинства […]

Прочитај повеќе

Ultra HD (4k) е следната резолуција која веќе срамежливо се појавува, и во следниве 5-10 години се очекува целосно да завладее со пазарот на телевизори, предвидува PCMag. Дефиницијата за Ultra HD телевизија е „телевизија која прикажува 8 милиони пиксели“. Најниската граница на новиот стандард ќе биде 3840 х 2160, но со оглед на тоа дека […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации го избра Оne за дигитален оператор кој е задолжен да ги префрли националните и локалните телевизии на дигиталната платформа. Телевизиите ќе треба да платат по 150.00 евра годишно за дигиталниот сигнал, односно локалните треба да платат 20.000 евра. AEK вели дека One треба за десет дена да иплати 300.001 евро за […]

Прочитај повеќе

Сигурно веќе слушавте за дигитална телевизија и дигитализирање на аналогниот сигнал на националните и регионалните телевизии во земјата. Имено, тоа што треба да знаете е дека во јуни 2013 година телевизиите ќе треба да го исклучат својот аналоген систем и да се префрлат на дигитални ТВ сигнали. Што значи тоа? Дигиталната телевизија е сервис кој […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникација ја избра компанијата „Веселин“ да го дигитализира аналогниот сигнал на националните и регионалните телевизии. Директорот на АЕК, Роберт Ордановски, вели дека „Веселин“ за две недели ќе добие лиценца за национален оператор за дигитална телевизија и ќе биде обврзан да им обезбеди на четирите национални и локалните телевизии да бидат пренесувани во […]

Прочитај повеќе

Наместо CableTel сега во Македонија ќе го имаме Blizоo. Компанијата ќе нуди оптичка врска преку која ќе пренесува аналогна и дигитална телевизија, брз интернет-пристап и фиксна телефонија. Oфицијалното појавување на пазарот на брендот е закажано за 14.11, понеделник, а понудите, услугите и продажните салони ќе бидат стартувани веднаш низ Македонија. Тоа што ќе го нуди […]

Прочитај повеќе