За безбедност од повисок степен, firewall го контролира интернет сообраќајот во и надвор од вашиот компјутер. Windows оперативните системи, особено 10, доаѓаат со вакви „огнени ѕидови“, но побарајте поголема контрола и нешто повеќе од надгледување на дојдовниот сообраќај и шансите се дека ќе бидете разочарани. Windows Firewall Control ги проширува можностите на оваа, веќе вградена алатка […]

Прочитај повеќе

Вашиот компјутер е под константен ризик да биде инфициран од потенцијално несакани програми (PUP или Potentially Unwanted Programs),  адвер или ленти со алатки кои никој не ги сака, а сепак успеваат да најдат начин да се вдомат во вашиот прелистувач. Како да ова не е доволно, често се случува да се наметнат и скриени штеточини […]

Прочитај повеќе

Коментарите на Instagram-страницата на пејачката Бритни Спирс бeа користени од сајбер-крадци за кoординирање на напади, јави BBC. Дел од коментарите кои наликуваат на спам, а по нивното трансформирање во код ги пренасочува посетителите. Instagram профилот на пејачката не единствен кој го користеле хакерите кои „под контрола“ имаат повеќе страници. Овие коментари напаѓачите ги користат за управување […]

Прочитај повеќе

Безбедносната компанија од Hexadite од Израел сега е дел од Microsoft. Ова е дел од планот на компанијата за инвестиции во следната генерација на дигитална безбедност, вели Microsoft. Работата на Hexadite останува иста како и досега, да ја зголеми безбедноста на Windows оперативниот систем. Попрецизно, ќе работат на подобрување на Windows Defender Advanced Threat Protection (WDATP). Вработените […]

Прочитај повеќе

Делот на автомобилот кој се користи за комуникација со светот е подложен на хакерски напади, вели New York Times. Цел на напад може да биде целата електроника која е во допир со надворешноста, без разлика дали се музика, апликација за мапи или нешто слично. Во моментот опасноста од овие напади е незначителна. Промената на музика нема […]

Прочитај повеќе