Се повеќе конекции имаат брз широкопојасен интернет. Но ова е само, вели Европската комисија. Во јули 2010 скоро 30 отсто од широкопојасните линии во Европа достигале брзина од 10 Mbps пренос на информации, што е двојно повеќе од 15-те отсто од ланскиот јули. „Брзиот интернет сообраќај е дигиталниот кислород, потребен за европскиот просперитет и развој.“ […]

Прочитај повеќе

Time.mk ги редизајнираше групите, и категоријата „Технологија“ се најде во „Живот“ заедно со другите спорадични теми, забава, музика, здравје итн. Ова не е случајно или грешка, групите се составени според изворите или според темите, но е комплетно погрешно. Ситниот, за некои неприметлив детал, промената на категории на Time.mk ја отсликува целокупно состојбата на развојот и разбирањето на технологијата во Македонија.

Прочитај повеќе

Интернет пенетрацијата во Европа е 58.4%, со отприлика 475 милиони корисници. Во остатокот од светот интернет пенетрацијата е 24 отсто. Европските земји се едни од најразвиените земји во светот, кај некои како Исланд, Норвешка, Шведска над 90 отсто од населението имаат брз интернет пристап.

Прочитај повеќе

Српското министесртво за информатичко општество го стартува проект во основните училишта наречен Дигитално училиште, проект со кој околу 1.100 училишта ќе добијат дигитални кабинети опремени со компјутери за 30 ученици.

Прочитај повеќе

Информатичко општество во Србија е доста слично на македонското… ова, на мое големо изненадување, ми беше главниот впечаток кој го добив од еднодневната конференција iFront која се оддржа во четвртокот во Белград, на која бев поканет од организаторите како презентер.

Прочитај повеќе

Европската Унија ја објави дигиталната агенда која треба да донесе пристап до широко појасен интернет за сите европски граѓани, да ја подобри онлајн економијата и да инвестира во нови ИТ иновации. „Дигиталната технологија го допира секој дел од нашиот живот. Ни дава нови начини да се поврземе и ги трансформира нашите болници, школи и транспорт […]

Прочитај повеќе

Секое домаќинство мора да има широкопојасен интернет по пристојна цена до 2013 година, со конечна цел 100% од европските домаќинства да имаат брз интернет до 2020 година и да бидат едуцирани да се вклучи во дигиталното општество, пишува во резолуцијата за развој на 2015.еu дигиталната агенда. Освен интернет дома, ЕУ сака 75% од мобилните телефони да имаат 3G интернет до 2015 година.

Прочитај повеќе