Агенцијата за електронски комуникации воведе нов правилник со кој се гарантира дека до 2020-та година сите корисници во земјата да имаат интернет пристап со поголема брзина од 30 мегабити во секунда. Сега само 3,61 отсто од граѓаните имаат интернет побрз од 30 мегабити, а проектирано е до 2016-та година тој процент да се зголеми на […]

Прочитај повеќе

Корисниците веќе не му веруваат на Интернетот, посебно по објавување на доверливите документи во кои детално се опишани системите кои NSA ги користи за да ги шпионира и собира лични податоци, вели еврокомесарката за Дигитална агенда и потпретседател на Европската Комисија, Нели Крус. Big Data is at the heart of solving most of our unsolved […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија работи на план со кој ќе им забрани на мобилните оператори да наплаќаат за роаминг услуги, иако таа одлука ќе ги чини операторите до 7 милијарди евра, открива Guardian. Европската Унија уште од лани започна со методолошко намалување на цените. Секој први јули од 2012-та година цените на роаминг повици и интернет во […]

Прочитај повеќе

Eвропа има огромен пазар за апликации кој пред пет години не ни постоеше, со вредност од 10 милијарди долари која е само врв на сантата мраз. Според најновиот извештај на VisionMobile и Plum Consulting, европската мобилна економија отвори 794.000 нови работи места од кои 529.000 се директно поврзани со креирање на апликации. Од нив 60 […]

Прочитај повеќе

Европскиот парламент со големо мнозинство изгласа ново намалување на роаминг цените за повици и интернет ширум Европа. Оваа одлука веќе беше претходно најавена, а сега е и официјализирана. By 578 to 10 – the #EP backs new fair deal for mobile #roaming users. This is #EU delivering for the citizen; money in yr pocket — […]

Прочитај повеќе

Ние сме сега свет без SOPA и ACTA, вели евро-комесарката за Дигиталната агенда на ЕУ, Нели Крус во својот берлински говор. ACTA, интернационален трговски договор за борба против пиратеријата и фалсификатите коj бараше провајдерите да ги следат корисниците, моментално се наоѓа пред Европскиот суд за правда кој ја проверува легалноста на договорот, пред истиот да […]

Прочитај повеќе

Од јули оваа година сите мобилни оператори во Европската Унија ќе мора да ги намалат цените на роаминг услугите. Според тоа што е одобрено од Парламентот корисниците ќе плаќаат максимално 29 евро центи (17,8 денари) за повик, односно 70 евро центи (43 денари) за мегабајт. „На корисниците веќе им е смачено да плаќаат илјадници евра […]

Прочитај повеќе

Граѓаните ќе бидат посигурни доколку можат да проверат дали луѓето кои ги избраа ги информираат за тоа што работат и како работат. Ова е реченица од говорот „

Прочитај повеќе

Шефот на Vodafone, Виторио Колоао, побара „мораториум на регулациите“ во телекомуникациската индустрија, односно побара од Европската Унија да престане да наметнува намалување на цените бидејќи тоа ќе може да резултира со намалени инвестиции во иднина. „Дали Европа сака вработувања или Европа сака да ги намали цените? Треба да престанеме да имаме постојани интервенции на цени […]

Прочитај повеќе

Подпретседателот на Google, Дејвид Друмонд, одговорен за корпоративен развој, на состанок на француското Министерство за индустрија изјави дека Google планира да изгради фибер мрежа некаде во Европа, без да потенцира каде точно овој проект би бил имплементиран. Причина за интересот на Google да инвестира во изградба на фибер оптичка мрежа, доаѓа од тоа што европските […]

Прочитај повеќе

Според извештајот на Европската Комисија за Македонија, земјава има добар напредок на полето на електронските комуникации и информатичките технологии. Во извештајот стои дека најевидентен напредок има во полето на јавните онлајн сервиси за чиј развој одговорно е Министерството за информатичко општество и администрација. Исто така доставени се амандмани за Законот за електронска трговија, според кои […]

Прочитај повеќе

Само Данска, Естонија и Британија направиле мали чекори да ги испочитуваат Директивата за е-приватност, вели портпаролот на Европската комисија за Дигиталната Агенда, Џонатан Тод.

Прочитај повеќе