Денешните апликации за скенирање се исклучително добри во нивната работа. На брз и ефикасен начин, апликациите лесно ги преземаат документите во печатена форма и ги префрлаат во дигиталната, спремни за понатамошни прилагодувања и надополнувања. Scanbot е една таква алатка и, низ годините, на многумина им служеше за правилна дигитализација на документите. Седмата верзија е значително […]

Прочитај повеќе

Царинската управа го замени досегашниот систем за обработка на царински декларации и акцизни документи (АСИКУДА) со нов систем за обработка (СОЦДАД). Со ова започнува дигитализација на царината, а за ова службите се подготвувале пет години. „Новиот систем има за цел да ги замени царинските постапки што се базираат на хартија со електронски постапки. На тој […]

Прочитај повеќе

Ова е гостински текст од компанијата за едукација Brainster, кој е дел од IT.mk серијалот тeкстови на тема „Дигитална Трансформација“. Многу извршни директори велат дека се фокусирани на дигитализација на своите бизниси. Дали имаат пропуштено некои од чекорите? Во претходниот текст зборувавме за тоа колку е важна дигиталната трансформација на компаниите. Ако сметате само на иновативната […]

Прочитај повеќе

Ова е гостински текст од компанијата за едукација Brainster, кој е дел од IT.mk серијалот тeкстови на тема „Дигитална Трансформација“. Деновиве не можеш да разговараш со сопственик на компанија а да не се спомне “Дигиталната Трансформација”. Но, ретко која од големите компании кај нас поминала низ целосниот процес. Секој бизнис денес се соочува со истиот предизвик: […]

Прочитај повеќе

Се сеќавате на старите фотографии пред ерата на паметните телефони? Без сомневање во ерата на дигитална фотографија најголем дел од нас ги заборавија овие ремек дела, но Google сака да го промени ова. Компанијата ја најави PhotoScan апликација која овозможува префлање на хартиените фотографии во дигитален формат. Функционирањето на апликацијата е слично како и со […]

Прочитај повеќе

Европскиот суд на правдата пресуди дека библиотеките во Европа повеќе не мораат да чекаат дозвола од сопственикот на авторските права за дигитализација на книгите. Одлуката на судот доаѓа по спорот кој гом имаше германскиот издавач Eugen Ulmer и Техничкиот универзитет Дармстад. Одлуката на судот ќе биде судски преседан кој ќе се користи и во следните […]

Прочитај повеќе

Илустрации собирани 300 години во архивите на Британската библиотека сега може да се разгледаат на Flicker. Илустрациите се од книги кои се излезени во 1600, 1700 и 1800 години, кои ги дигитализираа во Microsoft и потоа и ги подарија повторно на библиотеката. „Баравме нов иновативен начин за навигација, пронаоѓање и прикажување на овие досега не-прикажани […]

Прочитај повеќе

Американското федерално истражно биро (FBI) конечно ја замени хартијата со дигитални податоци. Од сега целокупната документација која  ја поседува агенцијата е дигитална. Целата операција чини 600 милиони долари, а замената е направена во рок од 12 години. Новиот систем на FBI за дигитално чување, пребарување и обработка на податоци е наречен „Sentinel“. Покрај намалување на […]

Прочитај повеќе

Сигурно веќе слушавте за дигитална телевизија и дигитализирање на аналогниот сигнал на националните и регионалните телевизии во земјата. Имено, тоа што треба да знаете е дека во јуни 2013 година телевизиите ќе треба да го исклучат својот аналоген систем и да се префрлат на дигитални ТВ сигнали. Што значи тоа? Дигиталната телевизија е сервис кој […]

Прочитај повеќе

Подолу е видео од 1990-та година во кое, тогаш 35 години стариот, Стив Џобс дискутира за концепт како може да се подобри учењето преку симулација и дигитализација на американската Конгресна библиотека. Г. Џобс го користи феноменот на видео игрите за да ја објасни својата визија за како може да се користат информациите од Конгресната библиотека […]

Прочитај повеќе

Guardian News & Media станува „digital-first“ организација, односно сега приоритет ќе им биде новинарското присуство на Веб. Извршниот уредник Алан Русбриџер им се обрати на вработените велејќи дека „ги надминуваме весниците, го менуваме фокусот, трудот и инвестициите кон дигиталното, бидејќи тоа е иднината.“ Guardian.co.uk е еден од поголемите светски медиуми, со 50 милиони посетители месечно, […]

Прочитај повеќе

Comité des Sages, група која ги разгледуваше можностите за дигитализација на европското културно богатство, донесе извештај во кој се бара да се закачи културното богатство онлајн за да се овозможи полесен пристап, зголемување на туризам, истражување и едукација.

Прочитај повеќе