Сите компании кои имаат светска заработка од над 750 милиони евра и заработка во Франција над 25 милиони евра ќе бидат цел на нов данок. Француските власти најавија 3% данок за овие компании. Данокот е одговор на праксата на компаниите да отвораат седишта во државите со најниска стапка на данок и оттука да нудат сервиси […]

Прочитај повеќе

По Франција која пред 1 месец повика на поголем данок за гиганти како Google, Amazon или Apple истото го направи и Германија. Германскиот министер Олаф Шолц побара од министрите за финансии на државите членки да Унијата да го поддржат францускиот модел за дигитален данок. „Ако преговорите продолжат како досега, ќе преговараме следни 100 години. Затоа […]

Прочитај повеќе