Android Design Preview е интересна алатка која ќе им помогне на дизајнерите и девелоперите побрзо и поедноставно да создаваат скици од апликацијата на која работат. Алатката всушност овозможува вашиот телефон да ви служи како втор монитор во процесот и можете директно да ги прегледувате измените на кои работите. ADP е достапна како бесплатна Java апликација […]

Прочитај повеќе

Српската компанија Nordeus, која стои зад популарната игра Top Eleven Football Manager, која има над 1 милион активни играчи дневно, организира Hackathon – 24 часовен натпревар во програмирање на игри во разни платформи. Hackathon-от трае од 23-ти декември и се оддржува во Белград, а од компанијата обезбедуваат бесплатен превоз и храна. Од компанијата, која неодамна […]

Прочитај повеќе

Развивачите на апликации сега ќе можат да го искористат алатките за софтверски развој (SDK) и плагини со алатките за развој на Android (ADT) за да креираат апликации за новиот Honeycomb, односно верзија на Android мобилниот оперативен систем кој е приспособен за таблет компјутерите.

Прочитај повеќе

Kвалитетниот и брз интернет, како и услугите во мобилната телефонија, претставуваат можност за развој на повеќе области на економијата, се вели во најновиот извештај на Светската банка во кој се презентирани опсежни анализи за тоа како ИКТ влијае на економскиот раст на земјите во развој.
 
Според Information and Communications for Development 2009: Extending Reach and Increasing Impact извештајот, секое зголемување на интернет конекциите од 10%,
резултира со зголемување од 1.3% на економскиот развој. Исто така, анализите покажуваат дека мобилната телефонија е најмоќното средство за дистрибуција на јавни и приватни услуги до стотици милиони луѓе од оддалечените рурални области.

Прочитај повеќе