Откако нè заинтригира демото на македонската игра SciGirl: The Internship, решивме деновиве да поразговараме со Михајло, претставник од студиото Sindex и да поставиме бројни прашања не само за нивната игра, туку и за нивните интереси и размислувања поврзани со гејмерската индустрија. Кажете нѝ на кратко за Sindex, од кого е составен тимот, колку време постои, […]

Прочитај повеќе

Иако со Firefox Developer Edition, девелоперите добија супер алатка, и користењето на Google Chrome има свои предности. Дел од предностите секако доаѓаат од Google Developer Tools во Chrome. Друг дел доаѓаат од дел од екстензиите кои се достапни за инсталирање. Во зависност од специфичните потреби секој може да си одреди дали и кои екстензии му […]

Прочитај повеќе

Дел од љубителите на World of Warcraft со нетрпение ја очекуваат Classic верзијата на играта. За жал, ова видео иако е со фокус на Classic сепак е повеќе фокусирано на технички предизвици, од пронаоѓање на стари бекапи, до справување со модерна инфраструктура и интеграција со постоечки сервиси. Проблемите со кои се справуваат инженерите на World […]

Прочитај повеќе

Неразбирањето на потребите на корисниците е еден од најголемите проблеми при дизајнирање. Познавањето на вистинските потреби, предизвици и специфичностите помагаат за креирање на вистински корисни уреди. Затоа клучно при развојот на идна технологија е фокусирањето на потребите на корисниците, вели Тања Даглас, биомедицински инженер, во својот говор на TED.

Прочитај повеќе

Најголем дел од програмерите својот ден го минуваат седејќи на бирото пред својот компјутер. Сепак за секој осум часа кои ги минувате зад бирото потребно е да се размрдате барем еден час. Истражувањето на Lancet покажува дека дека опасноста од компликации и прерана смрт кај луѓето кои само седат 8 или повеќе часа е 9.9% во […]

Прочитај повеќе

Hacker Rank е сервис кој се обидува да ја пронајде вистинската работа за секој развивач. Организацијата сега споделува дел од податоците кои ги има во својата база со надеж дека ќе им помогнат во иднина. Еве дел од интересните податоци од истражувањето во кое учествувале 39.441 девелопери. Најголем дел од развивачите почнуваат да кодираат како помлади. […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција би можела да дојде побрзо и ненадeјно за голем дел од професиите. Програмиерите изгледаа безбедни, но софтверот Pix2code ќе им ја разниша самодовербата на front-end развивачите. За креирање на решение е потребен дизајнер, но не и програмер. Сè што е потребно е слика, а понатаму софтверот може да ги препознае и додаде сите […]

Прочитај повеќе

Веб-базираниот GIT (архива која се користи во програмирање за зачувување верзии) GitLab.com се соочува со сериозен проблем и недостапност на сајтот откако по грешка е избришана продукциската датабаза на сајтот. Компанијата се обидува да ги врати од бекап податоците, а процесот го пренесува во живо на YouTube:

Прочитај повеќе

Фонтот кој го користите додека го пишувате вашиот код не ви е доволно прегледен? Нема проблем, Mononoki е токму креиран за девелопери, а неговиот дизајнер Матијас Телен го направи фонтот да биде достапен потполно бесплатно, јави The Next Web. Фонтот е лесно разбирлив, совршен за работа со IDE или текст едитор, и е прилагоден за […]

Прочитај повеќе

Stackoverflow ги претстави резултатите од нивната анкета во која откри интересни податоци за состојбата на девелопери ширум светот. Од 32 милиони корисници кои се регистрирани на Stack Overflow 26.000 овозможија увид во податоците, од кои 27 се од Македонија. Според анализата најмногу програмери на 1.000 жители имаат: Луксембург – 39,8 отсто, Исланд – 35, Шведска […]

Прочитај повеќе

На овогодинешнатата конференција на Facebook, f8, Марк Зaкенберг покрај тоа што го претстави новиот изглед на корисничките профили, го претстави и новиот систем на споделување и откривање содржина на Facebook. Со претставувањето на новиот систем, Facebook сака корисниците да споделуваат сè што прават, од слушање музика до читање вести. За да го постигне ова Facebook […]

Прочитај повеќе

Facebook одлучи комплетно да ја отстрани локацијата на која досега се складираа сите одобрени апликации, објавија во вторникот во пост на Developers Blog. Главната причина за оваа одлука е слабата посетеност на директориумот, како и фактот дека само 0,5% од апликациите користени на Facebook беа откривани преку директориумот. Нивните истражувања покажаа дека најголемиот дел од апликациите […]

Прочитај повеќе