Hootsuite, сервис за менаџирање на друштвени сервиси како Twitter и Facebook, ја стартуваше Hootsuite Social Analytics алатката за друштвена анализа.

Прочитај повеќе

Facebook претстави нова верзија на алатката за статистика која прикажува резултати скоро во реално време, односно во момент на случувањата. Insights е алатка со која им дава на страниците кои користат Facebook социјални додатоци да добијат аналитички податоци за тоа каква е интеракцијата на луѓето со нивната содржина. Оваа алатка им покажува на страниците колку добро нивната страница поминува на Facebook, а по добиените аналитички податоци се отвара можности за оптимизирање на страниците за да бидат поуспешни.

Прочитај повеќе

Рекламните агенции се уште го користат стариот начин на делење по демографски разлики, кој всушност не функционира во денешно време, вели истражувачот за медиуми, Џоан Блејкли во својот говор на TED Women каде зборува за „крајот на половната разлика”, за интересот, не полот, како новите демографски разлики, и за тоа дека жените доминираат со социјалните медиуми.

Прочитај повеќе

Празници се, Нова година, а потоа и Божиќ. Пола Македонија е на Facebook каде ќе се споделуваат честитики, слики и импресии од празниците. Сигурно ова, ќе се согласите, е одлична шанса да го рекламирате својот локален бизнис, продукт или услуга на огромна публика зависно од буџетот.

Прочитај повеќе

Подобрената Insight алатка на Facebook сега дава анализа на Like споделувањата, подобра анализа на Facebook страните и апликациите на кои сте администратор, анализа за друштвените плагини вметнати во веб сајтовите и анализа на содржината која се споделува на тие сајтови со подобри (анонимни) податоци за демографијата на корисниците.

Прочитај повеќе