Dell се надева дека ќе успее со нови уреди на допир да ја надокнади 10 отсто намалената продажба во последните три месеци на лаптопи и други мобилни уреди. Според Dell, конкуренцијата на ефтини уреди на нови пазари е преголема за американската компaнија, a со новиот Windows 8 ќе можат тие, и сите други производители на […]

Прочитај повеќе

Интересот за персоналните компјутери полека но сигурно опаѓа. Ова може да се види во најновиот извештај на истражувачката компанија Gartner, во кој стои дека продажбата на персоналните компјутери во Западна Европа во третиот квартал има опаднато за дури 11 отсто. Во третиот квартал испорачани се 14,8 милиони компјутери, што е за 11,4 отсто помалку од […]

Прочитај повеќе

Иако можеби насловот звучи драматично, или дури и катаклизмично, сепак не може да се каже дека не е реален и e претеран. За да видиме зошто, ќе направиме една ретроспектива на минатото, преглед на сегашноста и анализа на иднината според параметрите кои сега ни се достапни и трендовите кои денес се поставуваат.

Прочитај повеќе

Dell има во планови во текот на 2011 и 2012-та година да објави неколку паметни телефони и таблет компјутери, од кои некои ќе работат на Android Ice Cream и Windows 8, открива Engadget повикувајќи се на доверлив Dell документ со зацртан стратешко производство.

Прочитај повеќе

Dell го објави 5 инчниот Streak таблет кој работи на Google Android кој е првиот од многуте вакви планирани продукти на Dell. Интересните карактеристики на Streak, малата големина и можност за телефонски повици, се наменети пред се за телефонот таблетот да биде лесен за користење додека се движите.

Прочитај повеќе

Intel се најде повторно на суд поради монопол и манипулација на пазарот со цел да ја отстрани
конкуренцијата. Овојпат компанијата е тужена од државата Њу Јорк откако по 20 месечна истрага се откри дека Intel нудел „специјални“ попусти вредни милијарди долари на Dell, IBM и Hewlett-Packard за да ги користат Intel-овите процесори наместо тие на конкурентите.

Прочитај повеќе