Иако Интернетот е одлична алатка за едукација, читање на корисни работи и место за дружење со пријателите, сепак е и опасно место преполно со несоодветна содржина која не е препоралчива за најмладите корисниции. Gizmodo направи едноставни упатства за родителите и старателите кои сакаат нивните деца да имаат безбедно искуст со Интернет преку вклучување на Parental […]

Прочитај повеќе

Се сеќавате ли на 5-инчните флопи дискети кои собираа неверојатни 1,2 MB? A на аудио касетите кои се навртуваат со молив? На форумот на IT.com.mk, Flegma стартуваше тема за „работите кои денешниве деца никогаш нема да ги искусат“ во која ги излиста сите работи кои ги правевме во времето кога технологијата беше епик откритие и […]

Прочитај повеќе

Единаесетгодишници ги користат своите таленти за креирање на малициозен код со кој ќе ја добијат пристап до профили на гејминг сајтови или на друштвените мрежи, вели безбедносната компанија AVG. Најголем проблем е недостигот на етика кај младите кодери, недостигот на знаење за што е исправно, а што погрешно доведува децата да имаат моќни алатки во […]

Прочитај повеќе

Можеме ли да замислиме таков Интернет на кој содржината што ќе се објавува ќе мора да помине низ некаков филтер? Што ако навистина голем дел од Интернет е шкарт и, за доброто на сите, некој одлучи да го подобри квалитетот на содржините? Еве што вели Владата на Р. Македонија за содржините на интернет: “Истражувања покажаа […]

Прочитај повеќе

Дигитални домородци и дигитални татковци, овие корисници израснале со Интернет и се постојано закачени на Веб. Затоа не е воопшто изненадувачки што се поопуштени и подобро запознаени со друштвените мрежи за да водат подобра грижа врз дигиталниот живот на своите деца. Инфографикот на Еuro RSCG , oбјавен од Mashable, ги разгледува родителските навиките на 1.000 […]

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа размислува како децата помлади од 13 години легално да можат да отворат профил, пишува Wall Street Journal. Во моментов возрасната граница на Facebook е 13 години, што, ако се земе в обзир каква се содржина се споделува на мрежата, е малку претерано ниска граница бидејќи помладите не се заштитени воопшто, ниту пак родителите […]

Прочитај повеќе

Законот за посебен регистар на лица осудени за педофилија изработен од Министерството за труд и социјална политика е влезен во собраниска процедура и доколку биде изгласан ќе им дозволи на властите да ги објават имињата на осудените за сексуална злоупотреба на малолетни лица на Интернет. Идејата зад предлогот е листата со имиња да служи како […]

Прочитај повеќе

На овогодинешното издание на DefCon се појави десет годишно девојче кое откри нов начин за инфилтрирање малициозни програми во паметните телефони. Девојчето, кое се има претставено под името CyFi, ја има откриено дупката играјќи игра слична на FarmVille. Бидејќи овие игри бараат од играчот да чека за да може да продолжи, CyFi не можејќи да […]

Прочитај повеќе

Facebook има свои механизми за откривање на „најмалите“ корисници кои лажат за годините на мрежата. Главната идеја на Facebook позади оваа практика е да се заштитат младите од сето негатвно влијание што може да го има нивното рано влетување во светот на друштвените мрежи, пренесува австралискиот Daily Telegraph.

Прочитај повеќе

Низ Европската унија во 2010 година, 31% од испитаниците пријавиле дека закачиле вирус или друга компјутерска инфекција која резултирала со губење на информација или време во текот на периодот од една година, вели Eurostat, официјална агенција за истражување на Европската Унија, која објави селекција на статистики по повод Денот за побезбеден интернет.

Прочитај повеќе

Застрашувачки. Порнографија. Сајбер малтретирање. Кражба на лични податоци… ова се популарните теми денес, 08 февруари 2011, на светскиот Ден за детската интернет безбедност.

Прочитај повеќе