Половина од децата немаат претстава за разликите во виртуелната реалност и реалноста, покажува заедничкото истражување на Stanford University и креаторите на популарната детска серија Sesame Street. Истражувањето покажа дека децата искуствата од виртуелната реалност по неколку дена ги помнат како да се случиле во вистинската реалност. Искуството на лажна реалност е поизразено кај децата во […]

Прочитај повеќе

Технологијата се покажува како фантастично помагало за лицата со хендикеп. Една од поновите добри идеи е AngelSense, апликација и преносен уред кои им помaгаат на родителите да внимаваат подобро на децата со аутизам. Креирани од Дорен Сомер и Нери Бен-Азар, и самите се родители на дете кое боледува од аутизам, AngelSense е GPS локатор и […]

Прочитај повеќе

Податоците на повеќе од 200.000 деца сe украдени по сајбер напад врз кинескиот производител на играчки VTech. Освен податоците за децата, украдени се и податоци за речиси 5.000.000 родители, што го прави овој напад четврта најголема кражба на лични податоци во историјата на Интернетот. Кинескиот производител Vtech продава таблет компјутери, телефони за деца и монитори […]

Прочитај повеќе

Понекогаш се доволни најситни детали да ни го привлечат вниманието на важните работи. Токму тоа е идејата на шведскиот стартап If Insurance кој креираше GPS апликација за возилата, а упатствата доаѓаат со детски глас. Името на апликацијата е Slow Down GPS, во која навигацијата ја води гласот на возрасен човек. Но, кога возачот ќе се […]

Прочитај повеќе

YouTube ќе објави нова апликација наменета за децата преку која ќе прикажува соодветна содржина, и ќе има контрола за родителите. Апликацијата ќе биде одделена од главниот YouTube сервис и за почеток ќе стартува само во САД, но најавено е и нејзино проширување за подоцна, објави USA Today. YouTube Kids ќе има алатки со кои на […]

Прочитај повеќе

The Foos е видео игра од codeSpark чија цел е да им помогнe на децата од 5 до 8 години да ги научат основите на програмирањето. Играта е забавна и може да ги зарази и повозрасните, иако е наменета за децата кои треба во текот на играњето да им помогнат на шефот, градежниот работник, полицаецот, […]

Прочитај повеќе

Hopscotch е iPad апликација наменета за сите деца кои сакаат да научат да програмираат, иако и повозрасните можат да ја користат за дa ги научат основите. Кодирањето со Hopscotch е едноставно и на корисниците им овозможува едноставно со drag and drop да поставуваат цели блокови на код во своите програми. Со ова може да се […]

Прочитај повеќе

По наредба на американското регулаторно тело за трговија Google ќе мора да врати околу 19 милиони US долари на родителите чии деца купиле апликација или платиле за дел од апликација без дозвола од своите родители. Ова е трет случај од ваков вид, откако истиот регулатор во јануари им нареди на Apple да платат 32,5 милиони […]

Прочитај повеќе

Tynker објави апликација за iPad со која ќе го доближи кодирањето до децата. Апликациијата е додаток на веб и на училишните курсеви, а ќе овозможи и приклучување на корисници од целиот свет. Според тежината наједноставниот случај овозможува децата да изградат основно познавање на програмирањето, да решаваат едноставни проблеми и да креираат приказни и анимации. Второто […]

Прочитај повеќе

Иако Интернетот е одлична алатка за едукација, читање на корисни работи и место за дружење со пријателите, сепак е и опасно место преполно со несоодветна содржина која не е препоралчива за најмладите корисниции. Gizmodo направи едноставни упатства за родителите и старателите кои сакаат нивните деца да имаат безбедно искуст со Интернет преку вклучување на Parental […]

Прочитај повеќе

Се сеќавате ли на 5-инчните флопи дискети кои собираа неверојатни 1,2 MB? A на аудио касетите кои се навртуваат со молив? На форумот на IT.com.mk, Flegma стартуваше тема за „работите кои денешниве деца никогаш нема да ги искусат“ во која ги излиста сите работи кои ги правевме во времето кога технологијата беше епик откритие и […]

Прочитај повеќе

Единаесетгодишници ги користат своите таленти за креирање на малициозен код со кој ќе ја добијат пристап до профили на гејминг сајтови или на друштвените мрежи, вели безбедносната компанија AVG. Најголем проблем е недостигот на етика кај младите кодери, недостигот на знаење за што е исправно, а што погрешно доведува децата да имаат моќни алатки во […]

Прочитај повеќе