<Надополнето 09.12.10>Сајтот на Mastercard повторно функционира после скоро 24 часа. <надополување>Сајтот на MasterCard е под DDoS напади од активистичка хакерска група која сака да ја одмазди Wikileaks, сајтот кој објави куп доверливи дипломатски документи.

Прочитај повеќе

Со краток твит Wikileaks најави дека е под DDoS напад. Distributed denial of service attack (DDoS) напад значи дека мрежа од компјутери праќаат куп пакети поплавувајќи го сајтот со барања со цел да го срушуват.

Прочитај повеќе

Членови на озогласениот 4chan форум стартуваа DDoS напад врз сајтот на Американската асоцијација на филмски студија (MPAA). Пред mpaa.org, мета бил сајтот на индиската анти-пиратски компанија AiPlex Software кои претходно се заканија дека ќе го нападнат PirateBay и други торент сајтови со DDoS.

Прочитај повеќе