Microsoft објави дека во август успеал да ги намали последиците од 2,4 Tbps DDoS-напад врз неименуван корисник на Azure облакот во Европа. Ова е најголем напад врз инфраструктурата на Microsoft и втор по големина веднаш зад нападот врз инфраструктурата на Google од 2017 година. Нападот траел повеќе од 10 минути, а повеќе кратки периоди биле […]

Прочитај повеќе

Над 300 мобилни апликации на Google Play помагаат во креирањето на бот-мрежата WireX. Стотици илјади уреди креираа малициозна мрежа која потоа се користеше за DDoS напади. Апликациите се маскираа како најобични апликации, без специјен шаблон. Дел се маскираа како видео плеери, дел како рингтон и сè што постои како апликација. По инсталирањето на овие апликации […]

Прочитај повеќе

Можеби најголемиот проблем на интернет на нештата е постоeњето на куп поврзани уреди чиj софтвер не се надградува. Овие уреди можат да се користат за креирање на бот мрежи, кои потоа се користат во DDoS напади. Интернет на нештата е име кое се користи за куп паметни уреди кои се поврзани на интернет. Ова овозможува […]

Прочитај повеќе

Никој не очекуваше дека на вториот ден од најголемата зимска распродажба, Steam корисниците ќе поминуваат часови без пристап не само до распродажбата туку и до нивните игри. До пред некое време, Steam беше недостапен за сите посетители, а за таквото нешто зема заслуга сајбер терористичката група Phantom Squad која изјави дека лансирале „огромен DDoS напад“. […]

Прочитај повеќе

Кинеската компанија Hangzhou Xiongmai Technology Co Ltd најави повлекување на дел од камерите кои се продадени во САД. Камерите на оваа компанија се идентификувани како дел од DDoS нападот врз DNS провајдерот Dyn. Камерите кои доаѓаат со едноставни лозинки од фабриката ќе бидат повлечени, јави Reuters. Компанијата сепак потсети дека најголем проблем се корисниците кои не […]

Прочитај повеќе

Голем дел од интернет сајтовите во текот на денот, а и во моментот на пишување на овој текст се недостапни или имаат проблеми со прикажување на содржини. Причината е DDoS (Distributed Denial of Service) напад над серверите на DNS компанијата Dyn, која своите услуги ги сумира како оптимизација на „интернет перформансите“ на сајтовите. Сајтови како […]

Прочитај повеќе

Кодот кој пред неколку недели беше искористен за најголемиот DDoS напад досега, сега е јавно достапен. Софтверот е достапен на Hackforum, пишува KrebsonSecurity. Кодот овозможува милиони уреди поврзани како „интернет на нештата“ да креираат бот-мрежа која потоа се користи за напад. Мрежата беше искористена за сајбер-напад врз сајтот на безбедносниот експерт Брајан Кребс, јави Motherboard. […]

Прочитај повеќе

Новата верзија на Skype ќе ги заштити корисниците од DDoS напади криејќи ја нивната IP адреса. Ова не беше пракса до сега, а адресата беше јавен податок, па нападите врз корисникот беа прилично едноставни. Оваа пракса најчесто се користи за напад врз гејмерите. Минатата година најчести напади имаше врз професионалните гејмери кои играат Dota 2 […]

Прочитај повеќе

Во текот на новогодишните празници кои започнаа на 24 декември, турските банки беа цел на постојани сајбер напади. Одговорноста за нападите ја преземаaт хактивистите Anonymous, велејќи дека нападите се поради поврзаноста на властите во Анкара со терористите на Исламската држава (ISIS). Интензитетот на нападите беше во толкава мера што проблеми имаа и трансакциите на кредитни […]

Прочитај повеќе

Над 650.000 кинески мобилни уреди, од кои најголем дел паметни телефони, се злоупотребени во хакерски DDоS напад со кој беше преплавен неименуван веб сајт. Бројот на уреди од кои се испраќаа „барања“ до сервисот овозможи 4,5 милијарди барања за само еден ден, велат безбедносните експерти Cloudflare. Софтверот кој е искористен за нападите е изработен во […]

Прочитај повеќе

Поради безбедносни пропусти, 47 милиони корисници на Hola можат да станат дел од ботнет мрежа која може да се злоупотреби. Предупредувањето доаѓа од група истражувачи кои се нарекуваат Adios, а тврдат дека корисниците се под потенцијална опасност поради 6 клучни безбедносни пропусти и треба што е можно поскоро да го отстранат Hola од својот компјутер. […]

Прочитај повеќе

Хактивистите, но изненадувачки и гејмерите, имаат голем удел во се поголемиот дел на DDoS напади и рушење на веб сајтови, покажува анализата на Аrbor Networks. Анализата на DDoS нападите во последните десет години покажува дека најголем дел од нападите се направени преку небезбедни домашни рутери, преку кои голем број на апарати ги извршуваат нападите. Во […]

Прочитај повеќе