Microsoft започнува тестови за да ја пронајде локација за најефикасен податочен центар. Компанијата смета дека под вода е вистинското место и благодарение на подобро ладење ќе заштедат на енергија. Компанијата веќе ги започна тестовите, а првата капсула / податочен центар е на дното на северното море во близина на шкотските острови Оркнеј. Теоријата е дека […]

Прочитај повеќе

Facebook ги отвори вратите на својот податочен центар во Лулеа, Шведска. Центарот е еден од поголемите и е дел од инфраструктурата која поврзува 1,3 милијарди корисници на друштвената мрежа. Фотографот на Guardian, Дејвид Лаверн, имаше можност да влезе во центарот во Лулеа и да открие простор кој наликува на фантастична научно-фантастична сцена, каде модерните сервери […]

Прочитај повеќе

Податочните центри толку многу се загреват што голем дел од компаниите како Facebook или Google ги градат своите податочни центри во поларните области како би можеле да ги намалат трошоците за ладење. Слични решенија се бараат и кога во прашање се машините за „рударење“ на дигиталната валута биткоин. Но, наместо да оди во Исланд, германската […]

Прочитај повеќе

Како 7,2 милијарди долари да не се доволна инвестиција за мобилниот оддел на Nokia, Microsoft ќе потроши дополнителни 250 милиони инвестиција за изградба на центар за податоци во Финска. Ова е продолжение на инвестициите на софтвер гигантот во интернет инфраструктра откако веќе се најавени дата центри во Сингапур и Австралија. Центарот во Финска е проширување […]

Прочитај повеќе

Google ги отвори вратите на своите досега тајни податочни центри, претставувајќи ja прекрасно дизајнираната инфраструктура од цевки, системи за вентилација, серверите и сите други кабли низ која се индексираат 20 милијарди веб страни секој ден, се процесираат 3 милијарди дневи пребарувања дневно, и се собираат огромен број податоци од користењето на Google-овите сервиси од 1 […]

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа го стартува Open Compute Project, споделувајќи ги отворено своите спецификации и дизајни за „38% поефективни и 24% поефтини“ еколошки дата центри кои се ладат со природно движење на воздухот, наместо со скапите клима системи за одржување на температурата.

Прочитај повеќе

Додека македонските медиуми се критикувани за неспособноста да се впуштат во Веб новинарството, англискиoт Guardian стартува нов веб сајт, центар за сурови податоци, каде новинарите и сите корисници ќе можат да се впуштат во истражување и анализа на податоците за да ги дознаат фактите. „Фактите се свети“, вели Guardian. „Наша работа е да овозможиме клучните […]

Прочитај повеќе

Greenpeace остро го критикува Facebook заради користење на електрична енергија генерирана од јаглен за својот нов дата центар во Орегон. Откако стартуваа група на Facebook, која сега има над 600.000 членови, еколошката организација сега објави и видео „So Coal Network” таргетирајќи го дрскиот основач на Facebook, Марк Зукерберг кој се „уште може да го промени своето мислење“.

Прочитај повеќе

Greenpeace, еколошката организација, откако го искористи Facebook да го „победи“ Nestlé, велејќи дека „друштвените мрежи можат да ја спасат планетата“, сега се сврте на самата мрежа бидејќи гради дата центар кој користи струја генерирана од јаглен.

Прочитај повеќе

Наидов на добра графика на PPCblog.com која објаснува скоро комплетно како функционира Google, од внесување на терминот кој се пребарува до како интернет пребарувачот ги пребарува сајтовите и детали за неговите дата центри.

Прочитај повеќе